Teknoloji

Google’dan Nokia cep telefonlarının işletim sistemine yatırım

nokia 8110 4gGoogle, Mozilla’nın Firefox OS işletim sisteminin küllerinden yükselen cep telefonu işletim sistemi KaiOS’a 22 milyon dolarlık yatırım yaptı. Google bir yandan Android ile akıllı telefon dünyasına hükmederken, KaiOS de özellikle gelişmekte olan ülke pazarlarında cep telefonları için popüler bir seçim hâline geliyor.

KaiOS geçen yıl Firefox OS’in ayıklanmış bir versiyonu olarak yola çıkmıştı. İşletim sistemi Nokia 8110 gibi bazı Nokia markalı cep telefonlarında karşımıza çıktı. TCL ve Micromax tarafından üretilen cihazlarda da KaiOS çalışıyor.

Android’in hakimiyeti dikkate alındığında Google’ın yatırımı garip karşılanabilir. Üstelik bir yandan da şirketin Android Go gibi, gelişmekte olan ülkelere yönelik bir açılımı bulunuyor. Yine de, yapılan bu yatırım açık bir şekilde stratejik önem taşıyor.

KaiOS’in CEO’su Sebastien Codeville, Google ve KaiOS’un birlikte çalışarak Google Asistan, Google Haritalar, YouTube ve Google Arama’yı KaiOS kullanıcılarına getireceğini kaydetti. KaiOS, web tabanlı bir platform ve geliştiricilerin HTML5, Javascript ve CSS kullanarak uygulama tasarlamalarına izin veriyor. Böylelikle Google’ın da söz konusu uygulamalarını cep telefonu işletim sisteminde çalıştırması kolaylaşacaktır. Öte yandan cep telefonlarında rakiplerin değil, Google’ın servisleri kullanılmış olacaktır.

TechCrunch’ın haberine göre, şimdiye kadar 40 milyondan fazla KaiOS telefonu satıldı. Telefon satışlarının büyük bir kısmını akıllı telefonların oluşturduğu bir ortamda bu sayı etkileyici olarak nitelendirilebilir.

Google, Android’in daha az alan kaplaması için işletim sisteminde daraltmalar yapıyor. Ön yüklü uygulamaların kapladığı alanı azaltıyor, Android’i sadece 1 GB RAM taşıyan cihazlarda çalışacak hâle getiriyor. Bu durum düşük fiyatlı akıllı telefonlar için iyi haber, buna rağmen Android hâlâ depolama alanında 3 GB civarında yer tutuyor. Bu nedenle Nokia 8110 gibi sadece 512 MB RAM ve 4 GB dahili hafıza barındıran cihazlarda KaiOS’a ihtiyaç duyuluyor.

Android günün birinde KaiOS’a olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak Google’ın bunun için mobil işletim sistemini daha verimli hâle getirmesi ya da telefon donanımlarının maliyetinin cep telefonlarına gerek bıraktırmayacak bir noktaya inmesi gerekiyor. Her ne olursa olsun, Google yaptığı akıllı yatırımla geleceği her şekilde garanti altına almaya yönelik bir adım atıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER