Teknoloji

ABD ve Çin’in ticaret savaşı Google’ın planlarını vurdu

google nest

Google ABD’de satacağı Nest ürünlerinin üretimini Çin dışına taşıma kararı aldı. Buna ek olarak, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in sürücü donanımı üretimi de Çin dışında gerçekleştirilecek. İnternet devinin bu kararının sebebi ise ABD’nin Çin’den gelen ürünlerin gümrük vergisi oranını yüzde 25’e yükseltecek olması.

Google’ın ABD’deki veri merkezlerinde kullanılacak ana kartların üretimi Tayvan’a kaydırıldı. ABD’de satılacak Nest ürünlerinin üretimi ise Tayvan ve Malezya’da gerçekleştirilmeye başladı. Google böylelikle ABD ve Çin arasındaki yüksek tansiyonlu ticaret savaşında kendisini korumaya yönelik bir adım attı.

Üretim noktalarında yapılan değişiklikle Google’ın finansal durumunun yaşanan krizden mümkün olduğunca az zarar görmesi hedefleniyor. Ekstra gümrük vergileri doğrudan şirketler tarafından üstlenilebildiği gibi, tüketicilere satılan ürünlerin fiyatlarına da yansıtılabiliyor. ABD’ye ürün satışı yapan pek çok şirket, bu durumdan az etkilenmek için üretimlerinin bir kısmını Çin dışına taşıyor. Bu durum, yıllardır pek değişmeyen küresel ürün tedarik zincirini de sarsıyor.

Google Nest ürünlerinin bir kısmının üretimini Çin dışına taşırken, en büyük rakibi Apple da benzer bir yol izlemeye hazırlanıyor. Apple’ın en büyük üretim ortağı olan Foxconn, iPhone fiyatlarının yeni gümrük vergisinden etkilenmemesi için ABD’de satılacak iPhone’ların üretiminin Çin dışına taşınabileceğini açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER