Teknoloji

Apple iPhone üretiminde plan değişikliğine gidebilir

apple iphone xr foxconn

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, teknoloji dünyasının geleceğini yakından ilgilendiriyor. Kıdemli bir Foxconn yöneticisi, ticaret savaşının gerektirmesi durumunda ABD’de satılacak iPhone’ların üretimini Çin dışında bir yere taşıyabileceklerini belirtti. Şirketin yarı iletken iş biriminin başkanı Young Liu, üretim kapasitesinin yüzde 25’inin Çin dışında olduğunu ve bunun da Apple’a ABD pazarındaki ihtiyaçlarını karşılaması için yeteceğini dile getirdi.

Apple’ın talebini karşılamaya yetecek kapasitelerinin olduğunu belirten Foxconn yöneticisi, Cupertino merkezli şirketten henüz kendilerine bu doğrultuda bir talep gelmediğinin de altını çizdi.

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte Çin’den gelen ürünlere ABD’ye girişte uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 25’e yükselecek. Yeni vergi oranı, Çin’den ABD’ye gelen telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi cihazların toplam satış fiyatlarını etkileyecek. ABD’deki iPhone satışları, Apple’ın gelirlerinde önemli bir yere sahip. Dolayısıyla Apple’ın üretim stratejisinde değişiklik gerçekleştirme ihtimali kulağa şaşırtıcı gelmiyor.

Bloomberg‘de yer alan habere göre, analistler Apple’ın yeni gümrük vergisini fiyatlara yansıtması durumunda ABD’deki iPhone fiyatlarının yüzde 9 ila 16 arasında bir oranda zamlanabileceğini, bunun da talepte yüzde 10 ila 40 arasında bir düşüşe yol açabileceğini öngörüyor. Yeni gümrük vergisinin tüm maliyetini üstlenmenin ise Apple’ın hisse başı gelirini yüzde 6-7 oranında aşağıya çekebileceği belirtiliyor.

Foxconn’un gelirlerinin yarısı Apple için ürettiği cihazlardan geliyor. Bu nedenle Foxconn Apple’a yardım etme konusunda bir hayli ısrarlı görünüyor. Şirket, benzer bir hamleyi Apple’ın Hindistan pazarında büyümesine destek olmak için daha önce yapmıştı. Çin’in Trump yönetimine karşılık verme hazırlığı ise Apple’ın ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından yara almadan kurtulma ihtimalini azaltıyor.

İLGİLİ HABERLER