Teknoloji

Google Haberler çıkacak yeni yasa nedeniyle İspanya’da kapanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-yeni-logo-200913

Google’ın Avrupa’daki idari mercilerle yaşadığı karmaşık ilişki en büyük kurbanlarından birini vermeye hazırlanıyor. 16 Aralık tarihinden itibaren İspanya’da Google Haberler servisi kapatılıyor.

Google Avrupa Blogunda, Google Haberler Şefi Richard Gingras tarafından yayınlanan bildiriye göre, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni kanunla birlikte yayıncıların Google’dan, yayınlarından aldığı en küçük küpür için bile para isteme hakkı bulunacak.

Yönetici bunun Google Haberler servisi gibi ücretsiz ve herhangi bir reklam gösteriminde bulunmayan servis için mücadele edilemez bir durum olduğunu dile getirdi. Bu yeni telif hakkı yasasına aykırı davranmanın cezası 600 bin avroya kadar çıkabilecek.

Google, yerel yayıncılarla oldukça iyi ve işbirliği içinde ilerleyen bir ilişki içinde olduğunu, yayıncıların kendi içeriklerini Google Haberler’e kendi rızalarıyla eklediklerini söylüyordu. Google İspanyol meclis üyelerini tek taraflı şekilde davranmakla suçlasa da, fikri mülkiyet kanununun çıkmasında Google’ın işbirliği yaptığını söylediği yerel yayıncıların lobi faaliyetleri etkili oldu.

Yeni kanunun yaratacağı yükümlülüklerden kaçmak adına Google, İspanya’da Google Haberler’i kapatıyor, ayrıca İspanyol yayıncıları diğer uluslararası Haberler sitelerinden de kaldırıyor. Sonuç olarak web bilgi bakımından, özellikle de İspanya kaynaklı haberler bakımından biraz daha fakir hâle gelecek; Google bunun olacağını savunuyor. Ne var ki, Avrupa ve dünyanın diğer noktalarındaki yayıncılar Google’dan, servislerine yönelik katılımlarına dair para talep etmeyi sürdürecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER