Teknoloji

Google Chrome OS ve Chrome’un göbek bağını kesmeye hazır

google chromebook x google chrome os

Google Chrome OS işletim sistemi ve Chrome internet tarayıcısını birbirinden ayırmak için yıllardır çalışıyor. Şirket sonunda bu çalışmaların meyvesini almaya hazır gibi görünüyor. Bu çözüm, Lacros adını taşıyan Linux tabanlı ve yeni olarak tanımlanabilecek bir tarayıcıyla sağlanıyor. Bu tarayıcı, Chrome OS tabanlı yeni tarayıcının yerini alacak. About Chromebooks sitesinin haberine göre, Lacros çok yakında kullanıma sunulacak.

Bu neden önemli? Halihazırda, tarayıcıda herhangi bir değişiklik yapmak için tam bir Chrome OS güncellemesine ihtiyaç duyuluyor. Bu da tarayıcı yamaları yayınlamak için çok etkili bir yol değil ve Google da yıllardır daha etkili bir yol bulmayı deniyor. Ek olarak, eski Chromebook’lar sistem güncellemelerine erişimlerini kaybediyor ve Chrome internet tarayıcısı da güncellenemiyor. Google’ın yeni yöntemi, Chromebook’ları daha güvenli hâle getirebilir.

Chromebook sahiplerinin Lacros’u şimdiden denemesi mümkün. Ancak Lacros, Chrome OS tabanlı tarayıcıyla birlikte başlatılıyor ve kullanabilmek için biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor. About Chromebooks’un bulduğu bazı küçük kod değişiklikleri, Lacros’un varsayılan tarayıcı olarak kullanılması için hazırlıkların yapıldığını gösteriyor. Bu da Chromebook’larda tarayıcı özelindeki güncelleme ve yamaların sistemin tamamı güncellenmeden yapılmasını mümkün hâle getirecek.

Google Chrome OS 116 ile Lacros’u perde arkasından sahne önüne koyabilir

Beklenen bu değişiklik çok yakında gerçekleşecek gibi görünüyor. Tüm oklar sıradaki güncellemeyle birlikte bu değişikliğin yapılacağını işaret ediyor. Google Chrome OS 116 ile Lacros’u perde arkasından alıp sahneye çıkarmak için çalışıyor. Sistem güncellemesinin Lacros’u varsayılan tarayıcı hâline getirip getirmeyeceği belirsizliğini koruyor. Google’ın sadece Lacros kullanımıdaki kısıtlamaları kaldırabileceği de ihtimaller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER