Manşetler

Gmail için yeni iletişim özellikleri ve diğer Workspace yenilikleri

gmail iletişim

Google, çarşamba günü yeni Workspace özelliklerinin duyurusunu gerçekleştirdi. Bu yenilikler şirketin geçtiğimiz yıldan bu yana ofis ve iletişim yazılımları paketlerinde artan değişikliklerin son parçasını oluşturuyor. Bunların çoğu küçük çapta ve yakında sunulacak güncellemeler olsa da, içlerindeki en büyük değişiklik, Gmail’in gerçek doğasını Google’ın gözünde ortaya çıkaran bir yeniden tasarıma sahip olmasıdır. Gmail, her Google iletişim uygulamasının merkezi hâline geliyor.

Başlangıç olarak Google, başka bir Google kullanıcısını Google Meet ile “çaldırma” özelliğini ekliyor. Ancak bu özellik Meet uygulamasında değil, Gmail mobil uygulamasında. Özellik kullanıma sunulduğunda, Gmail uygulamanıza diğer tüm VoIP uygulamalarında olduğu gibi (Google Meet toplantılarına katılabilmenin yanı sıra) çağrı bırakılabilecek. Google, bağımsız Meet uygulamasının gelecekteki bir noktada, yalnızca grup toplantıları oluşturmakla kalmayıp arama yapma becerisine de sahip olacağını söylüyor.

Gmail’in Google’ın çağrı yapma özelliğini koymayı düşündüğü ilk yer olması, Gmail’in Google Workspace’te meydana gelen daha büyük değişiklikler için ne kadar önemli hâle geldiğini ortaya koyuyor. Google, diğer hizmetlerinin benimsenmesini sağlamak amacıyla Gmail’in popülaritesinden yararlanıyor. Şimdi, Gmail esasen Google’ın Microsoft’un Outlook eşdeğeri hâline geliyor; birden fazla hizmet için bir merkez niteliğini alıyor. Outlook, Microsoft’un e-posta, takvim ve kişiler için merkeziyken Gmail da, Google’ın e-posta, bire bir sohbetler, grup sohbetleri, video konferans ve şimdi aramalar için merkezi hâline geliyor. Gmail’in e-posta bölümü, Sohbet, Spaces ve Meet’in yanındaki dört kişilik bir grupta yalnızca bir sekmeyi oluşturuyor.

“Spaces”, Google’ın grup sohbetleri sunan Slack benzeri bir ürün olan “Odalar”ı yeniden adlandırdığı hâlidir. Yeniden adlandırma ile Google, bunları arama yapmak için daha kolay keşfedilebilir hâle getirerek bir şirket içindeki Alanları bulmayı kolaylaştırıyor ve son olarak ileti dizileri için de tam destek ekliyor. Diğer grup sohbet uygulamalarında olduğu gibi, ileti dizileri sağ tarafta fazladan bir sütunda görünecektir.

Google, kullanıcıların kullanmadıkları sekmeleri, daha önce olduğu gibi gizleyebileceklerini belirtiyor. Yenilenen tasarım önümüzdeki haftalarda ilk olarak kurumsal kullanıcılara sunulacak. Bundan sonra, normal kullanıcılar da Gmail’de görmeye başlayacaklar.

Daha küçük çaplı güncellemelere gelince, Google Takvim artık konumunuzu belirten bir toplantı davetine LCV yanıtları göndermenize izin verecek. Google nihayet önümüzdeki kasım ayında “Companion modu”, yani “Yoldaş modu” olarak adlandırılan özelliği kullanıma sunacak. Bu, ana odanın video sisteminin yanı sıra dizüstü bilgisayarınızda bir toplantıya giriş yapmanızı sağlayan sistemdir, varsayılan olarak mikrofon kapalıdır. Böylece utanç verici konuşmalar veya seslerin olması durumunda, bunlar karşı tarafa gitmez.

Google Meet uyumlu yeni ürünler

Son olarak Google, Google Meet uyumlu donanımları barındıran “Series One” serisini genişletiyor. Pixel gibi “Made by Google” donanımının aksine, Series One cihazları diğer şirketler tarafından Google’ın tasarım estetiğine uygun görünecek ve öncelikle Google’ın yazılımıyla çalışacak şekilde yapılmıştır.

google series one desk 27
Google Series One Desk 27

Bu yeni cihazlar arasında en ilgi çekici olanı One Desk 27 Serisidir. Bu, öncelikle bir Google Meet video konferans istasyonu olarak hizmet vermek üzere tasarlanmış bir dokunmatik ekrandır. Ancak aynı zamanda basit bir USB-C bağlantı noktasına sahiptir ve bir dizüstü bilgisayar için harici bir monitör görevi görebilir. Fişe taktığınızda, ses çubuğunu ve 5 megapiksel kamerasını istediğiniz video konferans uygulamasıyla da kullanabilirsiniz. Google, “Hey Google” komutlarını dinlemek için özel bir Google işlemcisi olan Edge TPU’ya sahip olduğunu söylüyor, ancak bunun dışında ana işlevleri için standart bir Intel çipi kullanıyor. 1999 dolarlık fiyatıyla kesinlikle bireysel tüketicilerin evlerinden çok kurumsal alanlar için tasarlanmış bir cihaz.

Ayrıca, ekran kalemi girişi yapılabilen ve biraz Google’ın Jamboard’u gibi çalışabilen bir TV olan Series One Panel 65 de var. Google, her ikisinin de Chrome OS’de çalışacağını ve “hepsi bir arada toplantı cihazları” olduğunu söylüyor. Bunun dışında cihazlarla ilgili fazla teknik ayrıntı yok. Cihazlar, bir dizi başka özel toplantı cihazları geliştiren Avocor tarafından üretilmiş. 2022’de yurt dışında piyasaya sürülecek. Fiyatlandırma bilgisi ise henüz mevcut değil.

Google Series One Panel 65
Google Series One Panel 65

Bu arada Google, Google Meet için tasarlanan donanımların Webex toplantılarına bağlanabilmesini ve Webex için tasarlanmış donanımların Google Meet’a bağlanabilmesini sağlamak için Cisco ile iş ortaklığı da yapıyor.

Google bir yılı aşkın zamandır Workspace için yaptığı değişiklikler ve eklediği özelliklerle hizmetlerini çalışanlar için daha kullanışlı hâle getirdi. Bu durum Workspace’in çeşitli uygulamalarını kullanan şirketler ve tüketiciler mükemmel bir gelişme oldu. Ancak Gmail’in yalnızca bir e-posta uygulaması olarak kalmasını isteyenler için durum giderek daha da zorlaşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER