Teknoloji

Uygulama geliştiricileri Gmail e-postalarını okuyor mu?

gmail

gmail e-postalariKişisel iletişimin tüm yöntemlerini kapsayan gizlilik kuralları e-postalar için de geçerli. Ancak The Wall Street Journal’da yayınlanan bir haber, özellikle Gmail kullanıcıları için korkutucu bir ihtimali işaret ediyor. Habere göre, Gmail e-postaları geliştiriciler tarafından okunuyor. Diğer e-posta servis sağlayıcılarının da benzer uygulamalar gerçekleştirmesi ise durumun ürkütücülüğünü artırıyor.

The Wall Street Journal’daki yazıda, özellikle alışveriş ve tatil fiyatlarını karşılaştıran araçlara kayıt olan Gmail kullanıcılarının e-postalarının içeriklerinin okunmasını da kapsayan hizmet koşullarına onay verdiği belirtiliyor. Söz konusu izin, ilgili araçların geliştiricilerine kullanıcıların e-postalarını hem fiziksel hem de elektronik olarak okuma imkanı sağlıyor.

Görünürde Google sadece kendi incelemesinden geçmiş uygulamaların bu tarz taleplerde bulunmasına izin veriyor. Elde edilen bilgiler de sadece bu şirketlerin hedeflenmiş alışveriş önerileri ve reklamlar sunmasında kullanılabiliyor. Ancak erişim iznine sahip geliştiricilerin izni aldıktan sonra ne kadar yakından takip edildiği konusunda akıllarda soru işaretleri bulunuyor.

Google bundan yaklaşık bir yıl önce Gmail içinde reklam göstermek için kullanıcıların gelen kutularını taramayı bırakma sözü vermişti. Ancak Google’ın denetiminden geçmiş üçüncü taraf şirketlerin yöneticilerinin The Wall Street Journal’a söyledikleri, bambaşka bir durumu işaret ediyor. Çalışanlarının milyonlarca e-postayı okuyabildiğini belirten yöneticiler, bunun sektörde yaygın bir uygulama olduğunun da altını çiziyor.

Yöneticiler e-postaları okuyan çalışanlarının son derece katı talimatlara uymaları gerektiğini ve bugüne kadar bir kötüye kullanım örneğinin yaşanmadığını vurguluyor. Ancak bu vurguya rağmen, ortada kötüye kullanıma uygun bir alan potansiyelinin olduğu gerçeği değişmiyor.

Gmail e-postaları The Wall Street Journal’ın haberinde odak noktasında olsa da, Microsoft ve Yahoo gibi e-posta servis sağlayıcılarının da kullanıcı iznine bağlı olarak üçüncü taraflara benzer seviyede erişim izni verdiği biliniyor. Google’ın bu denli odak noktasında olmaktan dolayı rahatsız olacağını tahmin etmek ise çok zor değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER