İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Watch 5 İncelemesi

Galaxy Watch 5 inceleme yazısında 2022 model Samsung akıllı saati ile ilgili detaylar, yorumlar ve video yer alıyor.
galaxy watch 5 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android telefon kullanıcıları için akıllı saat seçenekleri içinde Samsung markalı ürünler genellikle en başlarda gelir. Üstelik Samsung, geçen yıl yaptığı iş birliğiyle birlikte akıllı saatlerinde Google’ın Wear OS işletim sistemini kullanmaya başladı. Daha önce incelediğimiz Galaxy Watch 4 Classic modelinde gördüğümüz gibi, bunun etkisi kullanıcı arayüzü ve genel deneyimden daha çok uygulama ekosistemine oldu. Galaxy Watch 5 ve 5 Pro modelleri de bunun avantajını görüyoruz. Galaxy Watch 5 inceleme yazısı ve videosunda, bir süredir deneyimlediğimiz Samsung akıllı saati ile ilgili öne çıkan özellikler ve akıllı saatin sunduğu deneyime dair detaylar yer alıyor.

Samsung Galaxy Watch 5

  • Günün her saati, hatta geceleri bile sağlık durumunuzu takip edin.
  • Samsung BioActive sensörle vücut kompozisyonunuzu ölçerek sağlık ve zindelik hedefinize ulaşın.
  • Safir kristal ile daha sert ön ekran.

Galaxy Watch 5 inceleme: Tasarım

Galaxy Watch 5 de selefi gibi 40mm ve 44mm’lik kasa seçenekleriyle geliyor. Renk seçenekleri de büyük oranda değişiklik gösteriyor. Graphite, Silver, Pink Gold ve Sapphire gibi renkler var. Samsung, bize deneyimlememiz için 44mm’lik Silver renkli versiyonu gönderdi.

galaxy watch 5 inceleme

Galaxy Watch 5 tasarım açısından Watch 4’ten çok farklı değil. Dairesel ekranla gelen bu akıllı saatin boyutları da selefiyle aynı. Ancak kullanılan malzemenin değişimiyle birlikte Watch 5 biraz ağırlaşmış. Samsung, bu akıllı saatte de kenarları alüminyumdan yapılmış bir çerçeveyle sararken önde ise çatlamalara ve çizilmelere karşı daha sağlam olan safir cam kullanmış. Arka yüzü de biraz daha düzleştirilmiş, deriyle daha fazla temas ediyor. Bu durum, Samsung’un belirttiğine göre, çeşitli ölçümlerin daha yüksek doğrulukla yapılmasına katkıda bulunuyor.

Öte yandan arka yüzün biraz daha düz yapılması saatin bileğe daha rahat biçimde oturmasına yardımcı oluyor. Akıllı saatle birlikte gelen ve kauçuktan yapılmış kayış biraz sıkı olsa da genel olarak rahat bir kullanım sağlıyor. Günlük kullanımda fazla terletmiyor. Spor yaptığınızda ise altta kalan bölümün hava almasına yardımcı oluyor. Samsung, saatte gelen beyaz renkli kayışın yanında bir adet de siyah renkli kayış gönderdi. Ayrıca şirketin sunduğu farklı kayış seçenekleri var. Üstelik 21mm’lik kayışları da bu akıllı saat ile kullanabilirsiniz.

galaxy watch 5 inceleme

Galaxy Watch 5 fazlasıyla sağlam bir akıllı saat, ancak alüminyum gövdesi nedeniyle düşme veya çarpmalarda aşınmalara karşı titanyum gövdeli Watch 5 Pro’ya göre biraz daha hassas olabilir. Yine de Samsung, bu tür durumlara da alüminyum çerçevenin dayanıklı olduğunu söylüyor ki, saatin tasarım yapısı itibarıyla bu doğru olabilir gibi görünüyor. Bu akıllı saat de 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklılık, IP68, MIL-STD-810H gibi standartlara sahip.

Akıllı saatin sağ kenarında iki adet fiziksel tuş var. Bunlar saat kadranına geri dönme ve uygulamalar içinde geri gibi işler için kullanılabiliyor. Bu iki tuşun ortasında ise mikrofonu görüyoruz. Sol kenarda ise, mikrofona karşı gelen bölümde, arkaya doğru yerleştirilmiş hoparlör bulunuyor. Galaxy Watch 4’te olduğu gibi Watch 5’te de ekranın etrafında fiziksel bir bezel halka yok. Bunun yerine parmağınızı ekranın etrafında sürükleyerek kullanıcı arayüzünde gezinti yapabilirsiniz.

Galaxy Watch 5 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Galaxy Watch 5’te de Watch 4’te olduğu gibi, 1.4 inçlik dairesel ekran var. Ekranın 450 x 450 ile 321ppi gibi, bir akıllı saat için fazlasıyla yeterli bir piksel yoğunluk sunduğunu görüyoruz. Fazlasıyla keskin ve net yazılar, grafikler, şekillerle gerçekçilik bir hayli yüksek oluyor. Farklı saat kadranlarıyla klasik bir saatin gerçekçiliğini yakalamanız mümkün olacaktır. Ekranın yüksek parlaklığı dışarıda da saati rahatlıkla görme ve kullanma imkanı sunuyor. Super AMOLED teknolojisi kullanıldığından dolayı Always-on-Display, yani sürekli açık ekran özelliği de verimli biçimde kullanılabiliyor. Öte yandan dokunmatik ekranın tepkiselliği de iyi. Kullanıcı arayüzünde gezinti ve dokunmalara verilen yanıtlar da gayet hızlı. Bu da iyi bir kullanıcı deneyimine fazlasıyla yardımcı oluyor.

galaxy watch 5 inceleme

Galaxy Watch 5 de Watch 4 gibi, Samsung tasarımı ve 5nm mimarisine göre inşa edilmiş Exynos W920 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemci 1.18 GHz hızında çalışan çift Cortex-A55 çekirdek ve Mali-G68 GPU barındırıyor. 1.5 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza da bu işlemciye eşlik ediyor. Yani Samsung, içerideki donanım bileşenleri tarafında geçen yılın saatlerine göre fazla bir değişiklik yapmıyor. Buna rağmen Galaxy Watch 5, akıcı bir performans sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti hızlı, yukarıda belirttiğimiz gibi dokunmatik ekran hızlı biçimde yanıt veriyor, uygulamalar da hızlı biçimde açılıyor. WearOS ve onun üstünde gelen One UI kullanıcı arayüzünde gezinti gayet hızlı, uygulamalar hızlı biçimde açılıyor. Sonuç olarak performans açısından Galaxy Watch 5 kullanıcıları fazlasıyla memnun kalacaktır.

Samsung’un 2022 model Galaxy Watch 5 serisinde aşama kaydettiği alanlardan biri pil oluyor. Galaxy Watch 5’in elimizdeki 44mm kasalı versiyonunda 410 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu, 44mm kasalı Galaxy Watch 4’e göre yüzde 15 civarında bir kapasite artışı demek. Pratikteki duruma baktığımızda, sürekli kalp hızı ve kanda oksijen düzeyi ölçümünün açık olduğu, fazla egzersiz takibinin yapılmadığı, gece ise uyku takibinin yapıldığı bir senaryoda, iki şarj arasında genellikle 1,5 günlük bir süre geçti. Eğer düzenli şekilde egzersiz yapıyorsanız ve bu sırada saat bileğinizdeyse, bu durumda sabahtan akşama bir günü tek bir şarjla rahatlıkla çıkarabileceğinizi söyleyebiliriz.

galaxy watch 5 inceleme

Sonuç olarak Galaxy Watch 5, tek bir şarjla 24 saati doldurur. Gece vakti şarj için başucunuzda durmak yerine bileğinizde takılıp kalıp uyku takibi yapabilir. Geçen yıldan farklı olarak hızlı şarj desteği var. Samsung, sadece 30 dakikada yüzde 45 doluluğa ulaşılabileceğini söylüyor ki, kutudan çıkan USB-C uçlu şarj aksesuarını elimizdeki Huawei MateBook 16s dizüstü bilgisayarın USB-C portuna takarak yaptığımız testte bunun yanlış olmadığını gördük. Yarım saatte yüzde 50’ye yakın bir doluluğa ulaşılırken saatin pili bir saat gibi bir sürede tamamen doluyor. Yani, sabah uyandıktan sonra saati bir saat boyunca şarjda tutup evden çıkmadan önce bileğinize takarak günü rahatlıkla geçirebilirsiniz.

Galaxy Watch 5’te kenarlara yerleştirilmiş mikrofon ve hoparlörden bahsetmiştik. Hoparlör hem egzersiz sırasında sesli rehberlikte hem de Spotify ve benzeri uygulamalarla doğrudan saat üzerinden müzik dinlemekte yeterli oluyor. Telefon görüşmeleri sırasında da karşı tarafı iyi biçimde anlayabilirsiniz. Mikrofon da telefon görüşmeleri sırasında sesinizin karşı tarafa anlaşılır biçimde iletilmesi için yeterli bir performans sergiliyor.

Galaxy Watch 5 inceleme: Yazılım

Samsung geçen yıl Google ile iş birliğine giderek akıllı saatlerinde Wear OS işletim sistemini kullanmaya başlamıştı. Her ne kadar Samsung, One UI kullanıcı arayüzünü akıllı saatlerine uyarlayarak eskisinden çok farklı olmayan bir deneyim sunmaya devam etse de, Wear OS’in varlığı Google Play Store’u ve daha zengin bir uygulama kütüphanesini Samsung’un akıllı saatlerine getirmişti. Galaxy Watch 5 ve Watch 5 Pro modelleri de bu avantajı sonuna kadar kullanıyor.

galaxy watch 5 inceleme

Öncelikle Samsung, One UI kullanıcı arayüzünü 4 sürümüne çıkararak bunu Wear OS 3.5 üstünde sunuyor. Aslında, geçen yılın akıllı saatlerine göre çok büyük değişiklikler yok. Düzenli bir kullanıcı arayüzü, geniş bir uygulama ekosistemi var. Saat görünümü açıkken parmağınızı sağa sola sürükleyerek çeşitli kartlara erişebilirsiniz. EKG, kanda oksijen düzeyi ölçümü, hava durumu, takvim, egzersiz gibi birçok farklı kart var. Yeni kartları doğrudan saat arayüzünden veya bağlı telefondaki Galaxy Wearable uygulamasından yükleyebilirsiniz. Bu kartlar arasında gezintiyi parmağınızı ekranın kenarlarında, bir bezel halkayı çeviriyormuş gibi sürükleyerek de gezinebilirsiniz.

Saat kadranındayken parmağınızı ekranın üst kısmından aşağı sürüklediğinizde çeşitli hızlı ayarlara erişebilirsiniz. Alt kısımdan üste sürüklediğinizde ise uygulama menüsü karşınıza çıkıyor. Burada düşey yönde kayan bir görünüm var. En başta Samsung uygulamaları ve çeşitli saat araçları varken Google Play Store’a doğrudan saat üzerinden erişebilir ve telefona ihtiyaç duymadan uygulamaları kurabilirsiniz.

galaxy watch 5 inceleme

Google Haritalar, YouTube Music, Google Home, Saat gibi Google uygulamalarını, Spotify, Shazam gibi müzik uygulamalarını doğrudan Galaxy Watch 5’e kurabilirsiniz. Ayrıca telefonunuza yüklediğiniz farklı Android uygulamalarının yardımcı saat uygulamalarını da görüp yükleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, bağlı telefondaki Galaxy Wearable uygulamasında da, saate uygulama yüklemenize imkan sağlayan bir bölüm var.

Çeşitli saat yüzlerine doğrudan Galaxy Watch 5 üzerinden erişebilir, bunların komplikasyonlarını da sunulan seçenekler arasından belirleyerek farklı saat yüzlerini ayarlayabilirsiniz. Bu arada Galaxy Wearable üzerinden de farklı saat kadranlarını özelleştirme ve yenilerini ekleme imkanınız var. Google Play Store üzerinden erişebileceğiniz çeşitli seçenekler de bulunuyor.

Saat yüzündeyken sağa doğru sürüklediğinizde de bildirimleri görüyorsunuz. Bu arada, telefonunuzda oynattığınız medyanın kontrollerini de bildirimlerle aynı bölümde görme imkanına sahipsiniz.

galaxy watch 5 inceleme

Samsung’un Wear OS’e geçiş yapmasının getirdiği önemli bir sonuç da Galaxy Watch 5 ve 5 Pro’nun iPhone’ları desteklememesi oluyor. Aynı zamanda Huawei telefonlarıyla da kullanmak mümkün değil. Android ile çalışan bir akıllı telefona ve Galaxy Wearable uygulamasına ihtiyaç var. Bu arada Samsung Galaxy telefonunuz varsa ve bu da son 1-2 yılda çıkmış bir telefonsa, kurulum işlemi çok kolay oluyor. Saati açtıktan sonra telefona yaklaştırdığınızda telefonun ekranında bir pencere göreceksiniz. “Bağlan”a tıkladıktan sonra saniyeler içinde bağlantı kurulacak ve akıllı saat kullanıma hazır hâle gelecek.

Galaxy Watch 5 inceleme: Sağlık ve Fitness

Samsung Galaxy Watch 5, birçok sağlıklı yaşam ve egzersiz özelliğini Galaxy Watch 4’ten alıyor. Geçen yılın akıllı saatinde gördüğümüz EKG, kanda oksijen düzeyi ölçümü, kalp hızı, egzersiz, Vücut bileşimi, uyku takibi gibi özellikler yine mevcut. Aynı zamanda Stres durumunu görme ve belli aralıklarla nefes egzersizleri yapma imkanınız da bulunuyor.

galaxy watch 5 inceleme

Sağlık ve fitness tarafında, yine Samsung Health uygulaması merkezde yer alıyor. Samsung Health uygulaması sayesinde adım, kalp hızı, uyku, egzersiz ve benzeri bilgilerin takibini gerçekleştirebilirsiniz. 10 dakikalık bir aktivitenin ardından otomatik aktivite takibi de başlatılıyor. Eğer idmana başlarken egzersiz ayarlamayı unutursanız, bu özellik fazlasıyla işinize yarayacaktır. Koşu, yürüyüş, bisiklet gibi birkaç genel ve sık yapılan hareket için otomatik aktivite takibi yapılabiliyor.

Samsung Health uygulaması üzerinde bulunan Egzersiz bölümüne girerek, yeni bir egzersize başlamadan önce takip işlemi için egzersiz seçimini yapabilirsiniz. Yürüyüş, havuzda yüzme, dairesel antrenman gibi sık yapılan egzersizlere hemen erişim sağlanırken, Ekle bölümüne girerek daha fazla egzersizi burada bulabilir ve istediğinizi sık yapılan antrenmanlar arasına ekleyebilirsiniz. Pilates, kol bükme, barfiks ve benzeri birçok aktivite türünü listede görüyoruz. Antrenman takibi sırasında elde edilen verilen doğruluğunun yüksek olduğunu ve diğer akıllı saatlerle karşılaştırılabilir aralıkta yer aldığını belirtelim.

galaxy watch 5 inceleme

Ayrıca Samsung, kalori alımı, su tüketimi, kan şekeri, kanda oksijen düzeyi ve bunun gibi bilgileri de Samsung Health üzerinde tutma imkanı veriyor. Kan basıncı ve EKG ölçümü gibi özelliklerin de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kanda oksijen düzeyi, kalp hızı gibi ölçümler sürekli olarak gerçekleştirilebiliyor ve size sağlık durumu hakkında bir fikir edinme imkanı sağlıyor.

Galaxy Watch 5 de, Vücut bileşimi olarak adlandırılan bir özelliğe de sahip. Arkada yer alan Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) sensörü, elektrik sinyalleri yardımıyla vücudunuzdaki yağ yüzdesini ve diğer verileri analiz ediyor. Elde edilen veriler oldukça anlamlı görünüyor. İnternette rastladığımız çeşitli analizler de, sonuçların doğruluk yüzdesinin yüksek olduğunu dile getiriyor.

Uyku tarafında da Galaxy Watch 5 kullanıcılara bir hayli yardımcı oluyor. Uyku süresince saati bilekte taşımak herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor ve uyku takibinin verimli biçimde yapılmasını sağlıyor. Saati kullanmaya başladığınızda, 5 hafta içi ve 2 hafta sonu gecesi bileğinizde takılı hâlde uyumanızı tavsiye ederiz. Böylelikle Watch 5 uyku düzeninizi öğrenecektir. Daha sonra uyku koçluğu özelliğinden yararlanabilir ve uyku durumunuzu, size atanan bir hayvan simgesi eşliğinde görebilirsiniz. Uyku koçluğu özelliğinden yardım alarak nasıl daha verimli ve iyi bir uyku çekeceğinize dair tavsiyeler alabilirsiniz. Bu arada horlama takibi de yardımcı telefon yardımıyla yapılıyor. Telefonunuzda mikrofon için gerekli izinleri verdikten sonra, gece yatarken telefonu başucunuza koyun, şarja bağlayın ve mikrofonu da size bakacak şekilde telefonu yerleştirin. Sabah uyanıp Samsung Health uygulamasındaki uyku bölümüne baktığınız zaman, kaç kere horladığınızı görecek ve her bir horlamanızın ses kaydını da dinleyebileceksiniz. Bunların dışında uyku bölümünde gece çektiğiniz uykunun REM, hafif ve bunun gibi bölümlerini ve sürelerini de görme imkanına sahipsiniz.

galaxy watch 5 inceleme

Düşme algılama da Galaxy Watch 5 sağlık özelliklerinden bir tanesi. Özellikle yaşlı kullanıcılar için bu özelliğin varlığı önemli olacaktır. Üstelik yeni gelen güncelleme ile birlikte düşme duyarlılığını ayarlama ve buna göre uyarıda bulunma veya acil durum hattını arama imkanı bulunuyor.

Galaxy Watch 5 Pro’yu tercih edenlerin egzersiz tarafında elde edebilecekleri ek kazançlar var. Öncelikle titanyum kasası sayesinde dış ortamın koşullarına daha iyi dayanırken kalın gövdesinde daha yüksek kapasiteli, doğal olarak daha uzun pil ömrü sunan bir pil barındırıyor. GPX formatındaki GPS verilerini yükleyerek koşu, yürüyüş veya bisiklet rotası belirleme, Track Back özelliği sayesinde doğa gezilerinde geri dönüş rotası belirleme gibi özellikler “Pro” modelinde yer alıyor.

Galaxy Watch 5 inceleme: Sonuç

  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme
  • galaxy watch 5 inceleme

Title

Sub Title

Samsung bu yıl, geçen yıldan farklı olarak akıllı saat seçeneklerini sunarken “klasik” yaklaşımdan “profesyonel” yaklaşıma geçiş yaptı. Yani, geçen yıl Galaxy Watch 4 Classic seçeneğiyle geçmişe bir selam gönderirken, bu yıl “Pro” modeliyle, özellikle sporla daha sık ilgilenenler için profesyonel seviyede özellikler ve daha yüksek pil ömrü sunan bir akıllı saat sunuyor. Ne var ki, bizim incelediğimiz Galaxy Watch 5, geçen yılın Watch 4 modeline göre çok büyük farklar içermiyor ve aynı çizgide devam ediyor.

Öncelikle Galaxy Watch 5 şık bir akıllı saat ve aynı zamanda sağlam. Farklı ortamlarda ve koşullarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle günlük hayatta ve özel günlerde de bileğinde rahatlıkla taşıyabileceği bir akıllı saat isteyenler için Galaxy Watch 5 iyi bir seçim olur. Parlak ekranı her yerde iyi bir görüş sağlarken ekranın tepkiselliği de kullanımı kolaylaştırıyor. Telefon görüşmelerini, ihtiyaç duyduğunuzda anlaşılır biçimde gerçekleştirmek için yeterli bir mikrofon ve hoparlör sistemi var. Wear OS tabanlı olması geniş bir uygulama kütüphanesine erişimi mümkün kılıyor. Akıllı saatiniz için birçok farklı uygulamayı kullanma imkanınız var.

Sağlıklı yaşam ve egzersiz konusunda, günümüzde bir akıllı saatten beklediğiniz birçok özelliği sunuyor. Gelişmiş sensörleri sayesinde yüksek doğruluklu ve tutarlı sonuçlar tutuluyor ve sağlığınız hakkında anlamlı bir tablo elde etmeniz mümkün oluyor. Bağlı telefonunuzdaki Samsung Health uygulaması da saatin topladığı egzersiz ve sağlık verilerini anlamlı bilgiler ve tavsiyeler eşliğinde, verimli biçimde görmenize imkan tanıyor.

Galaxy Watch 5’in Wear OS ile yüklü gelmesi, onun hedef kitlesini daraltıyor. iPhone kullanıcıları için bu akıllı saat bir seçenek değil. Özellikle Samsung Galaxy telefon kullanan, örneğin Galaxy Z Flip 4 veya S22 Ultra gibi üst sınıf veya Galaxy A73 gibi orta segment bir Samsung akıllı saatine sahip olanlar için Galaxy Watch 5 akla gelen ilk seçenek olmalıdır.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER