İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Watch 4 Classic İncelemesi

galaxy watch 4 classic
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı saatler söz konusu olduğunda Samsung da önde gelen üreticilerden bir tanesidir. Şirket, bu ürün segmentinin ortaya çıktığı andan itibaren ürünleriyle tüketiciler için ciddi bir alternatif oluşturuyor. Özellikle Samsung’un akıllı telefonlarını tercih edenler için birinci sırada geliyor. Ayrıca diğer markalı Android telefon sahipleri ve hatta iPhone kullananların da tercihlerini Samsung’un akıllı saatlerinden yana kullandığını görüyoruz. 2021 yılıyla birlikte Samsung, akıllı saatlerinde radikal bir değişiklik yaptı. Yıllardır kendi bünyesinde geliştirdiği Tizen platformunu temel alan akıllı saatlerinin yerine, Google ile iş birliğine giderek yepyeni bir Wear OS deneyimi tasarladı. Bununla birlikte şirket, bunun üzerine kendi özelleştirmelerini çok iyi biçimde giydirerek daha önce bir Samsung akıllı saati kullanmış olanların kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlıyor. Galaxy Watch 4 ve Watch 4 Classic, bu yeni dönemin ilk iki üyesi oldu. Bir süredir ikincisini deneyimliyoruz. İzlenimlerimiz ve yorumlar Galaxy Watch 4 Classic inceleme yazısında yer alıyor.

Galaxy Watch 4 Classic inceleme: Tasarım

Samsung, Galaxy Watch 4’ün yanında, daha eski akıllı saatlerinin tasarımını yeniden canlandıran Galaxy Watch 4 Classic modelini sunuyor ki, bizim incelememize konu olan cihaz da bu oldu. Samsung, Watch 4’ün 44mm kasalı modeliyle aynı büyüklükte bir ekranı Watch 4 Classic’te de sunuyor. Bu klasik modelde saatin ekranını daha kalın bir çerçeve sarıyor. Buna ek olarak klasik bezel halka da mevcut. Tüm bunlar hem yüzey alanını hem de kalınlığı artırıyor, kalınlık 11 milimetre seviyesine çıkıyor. Bunlara rağmen Watch 4 Classic bilekte büyük veya kalın durmayan bir akıllı saat. Bir kol saati için makul boyutlara ve ağırlığa sahip. 52 gram ile bu saatin bilekte yeteri kadar hafif durduğunu ve varlığının fazla hissedilmediğini söyleyebiliriz.

galaxy watch 4 classic

Akıllı saatin siyah ve gümüş olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Bizim elimizdeki gümüş renkli modeli beyaz renkli bir fluoroelastomer, yani silikon benzeri malzemeden yapılmış bir kayış tamamlıyor. Bu kayış normal lastik kayışlara göre biraz daha yumuşak yüzeye sahip, kullanması da rahat. Üzerinde yeteri kadar delik var ve farklı bileklere uyum sağlaması zor olmayacaktır. Uzun süreli kullanımlarda veya egzersizlerde de rahatsızlık yaratmıyor. Siyah renkli model de aynı malzemeden yapılmış siyah renkli bir kayışla birlikte sunuluyor. Samsung’un akıllı saatle birlikte sunduğu kayışların yanında 20mm’lik kayışları da kullanabilirsiniz. Kayışı değiştirmek de çok zor sayılmaz.

Saatin gövdesi paslanmaz çelikten yapılmış. Sağlamlık hissini fazlasıyla veriyor. Üstelik ekranın etrafını saran bezel halkanın hafif yüksekliği sayesinde ekran düşme ve benzeri durumlara karşı daha korunaklı duruyor. Bezel halka bir nevi tampon görevi görüyor.

galaxy watch 4 classic

Sağ kenarda iki adet tuş var. Bunlardan üstte olanı ana ekrana gidişi sağlarken alttaki ise farklı işlevler için kullanılabiliyor. Örneğin uygulamalarda geri gitme veya egzersiz sırasında takibi duraklatma gibi işlerde yardımcı oluyor. Bu tuşların derinliği iyi biçimde ayarlanmış ve kullanması da oldukça kolay. Yine sağ kenarda, arkaya doğru yerleştirilmiş mikrofon var. Sol kenarda ise, ona karşılık gelen bölümde hoparlör bulunuyor.

Watch 4 Classic’i Watch 4’ten ayıran en önemli tasarım detaylarından biri bezel halka. Aslında Watch 4’te de bir tür halka var ve kontrol için kullanılıyor, ancak bu daha çok saatin etrafında parmağı çevirerek kullanılan sanal bir halka niteliğini taşıyor. Halbuki Classic modelinde fiziksel bir halka var ve bunu sağa sola çevirebilirsiniz. Bunu yaparak saatin kullanıcı arayüzünde gezinti işlemini pratik biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Ekranda dokunarak da kontrol ve gezinti mümkün, ancak bezel halkanın, özellikle ekrana dokunulamayacak durumlarda daha kullanışlı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

galaxy watch 4 classic

Akıllı saat IP68 sertifikasına sahip, 50 metre derinliğe kadar suya direnç gösteriyor. Her türlü zorlu koşulda bile rahatlıkla kullanmanız mümkün olacaktır. Havuzda veya açık suda yüzerken ya da duş alırken Watch 4 Classic’i bileğinizden çıkarmanıza gerek yok.

Galaxy Watch 4 Classic inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Watch 4 Classic’in elimizdeki 46mm’lik kasasında 1.4 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekran 450 x 450 piksel çözünürlüğe sahip. Ekran yüksek parlaklığı sayesinde dışarıda, parlak güneş ışığı altında da iyi bir görüş sağlıyor. 321 ppi piksel yoğunluğuyla fazlasıyla net ve keskin yazılar, grafikler sunuyor, hem saat kadranları hem de diğer grafikler ve görüntüler etkileyici biçimde görünüyor. Dokunmatik ekranın tepkiselliği de gayet iyi, döndürülebilir bezel halka yerine ekranda sürükleme ve dokunmalarla da kullanıcı arayüzünde rahatlıkla gezinebilirsiniz. Sürekli açık ekran özelliği bulunuyor. Saat aktif durumda olmadığında ekran hafifçe kararıyor, saat kadranlarında renkler tersine çevrilerek ya da karartılıyor, sadece akrep, yelkovan ve gerekli diğer unsurlar gösteriliyor. Böylelikle saatin kaç olduğunu, bileğinizi hareket ettirmeden görebiliyorsunuz.

galaxy watch 4 classic

Galaxy Watch 4, Samsung tasarımı ve 5nm mimarisine göre inşa edilmiş Exynos W920 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemci 1.18 GHz hızında çalışan çift Cortex-A55 çekirdek ve Mali-G68 GPU barındırıyor. 1.5 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza da bu işlemciye eşlik ediyor. Kısaca belirtecek olursak, Galaxy Watch 4 Classic, üst sınıf bir akıllı saatten beklediğimiz yüksek performansı sağlıyor. WearOS ve onun üstünde gelen One UI kullanıcı arayüzünde gezinti gayet hızlı, uygulamalar hızlı biçimde açılıyor. Performans açısından Galaxy Watch 4 Classic kullanıcıları fazlasıyla memnun kalacaktır diye düşünüyoruz.

Galaxy Watch 4 Classic’in de Watch 4 modelinde olduğu gibi 361 mAh kapasiteli pili bulunuyor. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda iki şarj arasındaki iki güne varabilen bir kullanım imkanı sağlıyor. Yoğun antrenman ve sürekli açık ekran özelliklerinin kullanımı durumunda bu süre azalacaktır, yine de bir günün altına pek düşmeyecektir. Çoğu kullanıcı, fazla spor yapmadığı takdirde her iki günde bir, spor yaptığı takdirde ise her akşam şarj ederek bu saati kesintisiz biçimde kullanabilirler.

galaxy watch 4 classic

Şarj işlemi için kutudan çıkan USB-C uçlu özel şarj aksesuarı kullanılıyor. Şarj işlemi yaklaşık iki saat sürüyor. Bununla birlikte Qi uyumlu kablosuz şarj aksesuarlarıyla da akıllı saati şarj edebilirsiniz. Eğer Wireless Power Share, yani ters kablosuz şarj özellikli bir Samsung Galaxy telefonunuz varsa, ihtiyaç duyduğunuz anlarda akıllı saatinizi telefonunuzla şarj edebilirsiniz.

Galaxy Watch 4 Classic’te kenarlara yerleştirilmiş mikrofon ve hoparlörden bahsetmiştik. Hoparlör hem egzersiz sırasında sesli rehberlikte hem de Spotify ve benzeri uygulamalarla doğrudan saat üzerinden müzik dinlemekte yeterli oluyor. Telefon görüşmeleri sırasında da karşı tarafı iyi biçimde anlayabilirsiniz. Mikrofon da telefon görüşmeleri sırasında sesinizin karşı tarafa anlaşılır biçimde iletilmesi için yeterli bir performans sergiliyor.

Galaxy Watch 4 Classic inceleme: Yazılım

Samsung’un yeni Galaxy Watch 4 serisinin en önemli özelliklerinden biri Google ve Samsung iş birliğiyle tasarlanan yeni Wear OS 3 işletim sistemiyle yüklü gelmesi oluyor. Bununla birlikte Samsung, Wear OS’in üstünde sunduğu One UI kullanıcı arayüzü sayesinde deneyimi daha önceki Samsung akıllı saatlerinden çok farksız bir hâle getirmiş. Daha önce deneyimlediğimiz Samsung saatlerinden alıştığımız birçok görsel unsuru ve hissi Watch 4 Classic’te de buluyoruz.

galaxy watch 4 classic

Tabii ki, değişiklikler yok değil ve bunlar önemli değişiklikler. Öncelikle saat yüzündeyken parmağınızı ekranın alt kenarından yukarı sürüklediğinizde yeni uygulama menüsüne erişiyorsunuz. Burası ızgara görünümünde ve Wear OS tarzına biraz daha uygun bir görünümde. Sadece ikonlarla hangi uygulamanın ne olduğunu anlamak ilk bakışta zor, ancak zaman geçtikçe alışacaksınız. Bu arada Google Asistan yerine Bixby de yer almaya devam ediyor.

Wear OS 3 ile yüklü olarak gelmesi, Watch 4 Classic’te kullanılabilecek uygulamaları daha da zengin hâle getiriyor. Saatte yüklü olarak bulunan Google Play Store sayesinde çeşitli uygulamaları doğrudan saate indirebilirsiniz. Seçenekler, Samsung’un eski akıllı saatlerindeki Tizen OS tabanlı Galaxy Store’a göre daha fazla. Örneğin Google Maps’i doğrudan akıllı saat üzerinden açabilir ve bağlı telefonunuzdan da yardım alarak yol tariflerini bileğinizden kontrol edebilirsiniz. Shazam uygulaması sayesinde etrafta duyduğunuz parçaların kime ait olduğunu kolaylıkla saptayabilirsiniz ki, bizim Watch 4 Classic üzerinde en çok kullandığımız işlevlerden bir tanesi bu oldu. Spotify, daha önceki Samsung saatlerinde olduğu gibi Wear OS uygulamasıyla yine kullanılabiliyor. Üstelik doğrudan Watch 4 Classic’in dahili hafızasına parçaları indirmek, saate bağlayacağınız kulaklıkla doğrudan dinlemek mümkün. Spotify’ın yanında YouTube Music seçeneği de mevcut ve aynı çevrimdışı dinleme özellikleri sunuluyor. Müzik demişken, eğer Galaxy Buds 2 ve benzeri bir Galaxy Buds kulaklık sahibiyseniz, onun kontrolünü de saat üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dahili hoparlör de müzik dinlemek için kullanılabiliyor.

galaxy watch 4 classic

Galaxy Watch 4 Classic ile ilgili tüm ayarları, bağlı telefondaki Galaxy Wearable uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulamada uygulama menüsünü düzenleme, saat şekillerini ayarlama, kartları ve hızlı paneli organize etme gibi ayarlar ve kontroller bulunuyor. Bununla birlikte, saat şekillerini doğrudan Galaxy Watch 4 Classic üzerinden de ayarlayabilirsiniz, ancak Wearable uygulamasındaki seçenekler daha fazla miktarda.

Galaxy Watch 4 Classic inceleme: Sağlık ve Fitness

Sağlık ve fitness tarafında, Samsung Health uygulaması merkezde yer alıyor. Samsung Health uygulaması sayesinde adım, kalp hızı, uyku, egzersiz ve benzeri bilgilerin takibini gerçekleştirebilirsiniz. 10 dakikalık bir aktivitenin ardından otomatik aktivite takibi de başlatılıyor. Eğer idmana başlarken egzersiz ayarlamayı unutursanız, bu özellik fazlasıyla işinize yarayacaktır.

galaxy watch 4 classic

Samsung Health uygulaması üzerinde bulunan Egzersiz bölümüne girerek, yeni bir egzersize başlamadan önce takip işlemi için egzersiz seçimini yapabilirsiniz. Yürüyüş, havuzda yüzme, dairesel antrenman gibi sık yapılan egzersizlere hemen erişim sağlanırken, Ekle bölümüne girerek daha fazla egzersizi burada bulabilir ve istediğinizi sık yapılan antrenmanlar arasına ekleyebilirsiniz. Pilates, kol bükme, barfiks ve benzeri birçok aktivite türünü listede görüyoruz. Antrenman takibi sırasında elde edilen verilen doğruluğunun yüksek olduğunu ve diğer akıllı saatlerle karşılaştırılabilir aralıkta yer aldığını belirtelim.

Ayrıca Samsung, kalori alımı, su tüketimi, kan şekeri, kanda oksijen düzeyi ve bunun gibi bilgileri de Samsung Health üzerinde tutma imkanı veriyor. Kan basıncı ve EKG ölçümü gibi özelliklerin de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kanda oksijen düzeyi, kalp hızı gibi ölçümler sürekli olarak gerçekleştirilebiliyor ve size sağlık durumu hakkında bir fikir edinme imkanı sağlıyor.

galaxy watch 4 classic

Öte yandan Galaxy Watch 4 ve Watch 4 Classic, Vücut bileşimi olarak adlandırılan bir özelliğe de sahip. Arkada yer alan Biyoelektrik Empedans Analizi (BIA) sensörü, elektrik sinyalleri yardımıyla vücudunuzdaki yağ yüzdesini ve diğer verileri analiz ediyor. Elde edilen veriler oldukça anlamlı görünüyor. İnternette rastladığımız çeşitli analizler de, sonuçların doğruluk yüzdesinin yüksek olduğunu dile getiriyor.

Düşme algılama da Galaxy Watch 4 Classic’in sahip olduğu sağlık özelliklerinden bir tanesi. Özellikle yaşlı kullanıcılar için bu özelliğin varlığı önemli olacaktır. Üstelik yeni gelen güncelleme ile birlikte düşme duyarlılığını ayarlama ve buna göre uyarıda bulunma veya acil durum hattını arama imkanı bulunuyor.

Galaxy Watch 4 Classic inceleme: Sonuç

Samsung, Galaxy Watch 4 serisi ile birlikte akıllı saatlerinde yeni bir başlangıç yapıyor. Wear OS’e geçiş yapmak cesur bir karar, ancak sonuçlar olumlu görünüyor. Şimdiye kadar deneyimlediğimiz Samsung saatleri pil, performans ve diğer birçok açıdan iyi seviyede bulunuyordu. Ancak saatte kullanılabilecek uygulamaların miktarı sınırlıydı. Spotify ve benzeri birkaç uygulamanın dışında çok fazla seçenek yoktu. Halbuki, Wear OS’e geçişle birlikte bu ekosistemde var olan uygulamalar ve gelecekte beklenen daha fazlası için Galaxy Watch 4’ün kapısı açılmış oluyor. Google’ın kendi uygulamalarının yanı sıra Shazam gibi, bir akıllı saat için oldukça kullanışlı uygulamalardan bir tanesini Watch 4 Classic’te kullanabilmek fazlasıyla memnun edici görünüyor.

Galaxy Watch 4 Classic, tasarımıyla fazla göz alıcı sayılmaz, ancak her ortamda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir görünüme sahip. Kayışını hem spor yaparken hem de özel bir etkinlikte bileğinizde tutabilirsiniz. İkisinde de garip kaçmayacaktır. Ekranı çok büyük olmasa da, yüksek parlaklığı ve netliğiyle yeterli görüş sağlıyor. Hoparlörü ve mikrofonu da kaliteli. Samsung yapımı işlemcisi de bir amiral gemisi saatten beklenen performansı sunuyor.

Eğer bir Samsung telefonu kullanıyorsanız, Galaxy Watch 4 Classic veya daha düşük fiyatlı Watch 4, ilk tercihiniz olabilir. Bununla birlikte, diğer Android telefon kullanıcıları için de Watch 4 Classic kullanışlı bir akıllı saat olacaktır.

İLGİLİ HABERLER