EğlenceTeknoloji

Fortnite iOS App Store’a geri dönecek mi?

postparty fortnite

Epic ve Apple arasında görülen davada karar verildi. Epic, alternatif uygulama içi satın alma seçeneklerine izin verme konusunda büyük bir taviz elde etmiş oldu. Ancak Apple geri kalan tüm alanlarda davayı kazanmış gibi görünüyor. Peki, Ağustos 2020’de kendi ödeme seçeneklerini sunarak Apple’ın kurallarını ilk kez ihlal ettiğinden beri Apple’ın iOS App Store’unun dışında kalan Fortnite geri dönecek mi?

Şu an için oyun hemen geri gelmeyecek gibi görünüyor. Yargıç, Apple’ın oyunu geri yüklemesi gerekeceğini söylemedi. Üstelik ne Apple ne de Epic oyunun yakın zamanda geri döneceğine dair bir açıklama yapmadı.

Aslında Epic, karardan memnun olmadığını ve henüz Fornite‘ı mağazaya geri yüklemeyeceğine dair bir açıklama yaptı. Epic CEO’su Tim Sweeney, bir tweet’te Fortnite‘ın, Epic’in Apple uygulama içi ödeme sistemi ile adil bir rekabet içinde olacak bir uygulama içi ödeme sistemini ne zaman ve nerede sunabileceğine bağlı olarak geri döneceğini yazdı. Ayrıca Epic, bu yeni kuralların yürürlüğe girip girmeyeceği sorusunu gündeme getirecek şekilde, karara itiraz etmeyi planladığını da kaydetti.

Apple başından beri, Fortnite‘ı App Store’dan alıkoyanın Epic olduğunu iddia etti. Şirket cuma günü, yeni bir Güney Kore yasasına cevaben, Epic’in “herkesle aynı kurallara göre oynamayı kabul etmeleri halinde” App Store’a dönüşünü memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Bu da Fortnite içindeki uygulama içi ödeme sisteminin kaldırılması gerektiği anlamına geliyor. Epic, uygulamasının Güney Kore’de mağazaya geri yüklenmesini sağlamaya çalıştı, ancak Apple aynı gerekçeyle uygulamayı tekrar reddetti.

Cuma günkü mahkeme kararı, Apple’ın uygulamaların üçüncü taraf ödeme seçeneklerine yönelik düğmeler ve bağlantılar sunmasına izin vermesini gerektiriyor. Ancak en önemlisi, Epic’in Fortnite‘a eklemeye çalıştığı belirli ödeme sistemine izin verilip verilmeyeceği tam olarak belli değil. Uygulamalar başka bir ödeme sistemi kullanmak isterse kullanıcılarını uygulamanın dışına gönderebilirler ve Apple bunu yapmalarını engelleyemez. Ancak tam kapsamlı bir uygulama içi ödeme alternatifinin onaylanması gerekip gerekmediği konusunda henüz bazı belirsizlikler var.

Apple’ın harici ödeme sistemlerinin sorunsuz ve entegre bir deneyim sunmasını zorlaştırması muhtemeldir. Oyuncuların her işlem yapmak istediklerinde Epic’in web sitesini ziyaret etmeleri gerekebilir. Yine de, bu hiç yoktan iyidir, ancak Sweeney’nin tweeti, Epic’in bunu “adil rekabet” olarak görmeyebileceğini gösteriyor.

Diğer yandan, Fortnite‘ın geri dönüşünde son karar Epic’te değil, Apple’da. Epic pes edip değişiklikleri yapsa bile, Apple’ın Epic’in geliştirici hesabını geri yüklemesi ve Fortnite‘ı dağıtım için onaylaması gerekir. Apple buna açık olduğunu söyledi, ancak yine de Apple, Epic’in bu kurallara uyup uymadığını belirleyecek olan taraf niteliğini taşıyor.

Ayrıca mahkeme kararlarının yürürlüğe girip girmeyeceği veya bunun ne zaman olacağı henüz belli değil. Karar, bir 90 gün daha yürürlüğe girmez ise bu, temyizin kararın beklemeye alınmasıyla sonuçlanmadığı varsayılır. Dolayısıyla muhtemel sonuç şudur: Apple yeni kuralları yürürlüğe koyana kadar Fortnite en azından geri dönmeyecek. Bunun ne zaman olacağını bilmiyoruz ve o zaman bile oyunun yeni kurallara uygun olduğu konusunda hemfikir olmak her iki şirkete bağlı olacaktır. Fortnite’ın App Store’a geri dönüşü için en az 90 günden fazla zaman var desek, bu yanlış olmayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER