Manşetler

Epic-Apple davasında App Store modeli için önemli bir karar çıktı

apple app store epic games fortnite

Apple ve Epic Games arasındaki davada yargıç, Apple’a karşı kalıcı bir ihtiyati tedbir kararı verdi. Şirket, App Store geliştiricilerinin kullanıcıları diğer ödeme sistemlerine yönlendirmesine izin vermek zorunda. Bu, geliştiricilere Apple’ın aldığı yüzde 30’luk uygulama içi ödeme kesintisinin etrafından dolaşmalarına izin verecektir.

Yargıç Gonzales Rogers, 9to5Mac tarafından yayınlanan mahkeme belgelerine göre Epic’in lehinde karar verdi. Apple’ın Kaliforniya eyaletinin Haksız Rekabet yasasını ihlal ettiğini ve 90 gün içinde yürürlüğe girecek olan ihtiyati tedbire yol açtığını belirledi.

İhtiyati tedbir kapsamında Apple, geliştiricilerin uygulamalarına ve meta verilerine “düğmeleri, harici bağlantıları veya Uygulama İçi Satın Alma’ya ek olarak müşterileri satın alma mekanizmalarına yönlendiren diğer harekete geçirici mesajları” dahil etmelerini engellemekten “kalıcı olarak kısıtlandı ve yasaklandı”. Ayrıca Apple, geliştiricilerin “uygulama içinde hesap kaydı yoluyla müşterilerden gönüllü olarak alınan iletişim noktaları aracılığıyla müşterilerle iletişim kurmasını” engelleyemeyecek.

Geri kalan diğer her durum ile ilgili olarak Yargıç Gonzales Rogers, App Store’un antitröst yasasını ihlal etmediğini belirleyerek Apple lehine karar verdi. Ayrıca Apple’ın sözleşmenin ihlali nedeniyle açtığı karşı davada Epic aleyhine karar verdi. Bu nedenle Epic, Apple’a 3.65 milyon dolar ödemek zorunda. Bu, Epic Direct Payment sistemi aracılığıyla Ağustos ve Ekim 2020 arasında Fortnite iOS oyuncularından kazanılan 12,2 milyon dolarlık Epic kazancının yüzde 30’una eşittir. Ayrıca Epic, 1 Kasım ile bugün arasında bu sistem üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 30’unu da Apple’a ödemek zorunda.

“Bugün Mahkeme, başından beri bildiğimiz şeyi onayladı: App Store, antitröst yasasını ihlal etmiyor. Mahkemenin kabul ettiği gibi ‘başarı yasa dışı değildir.'” dedi Apple yaptığı açıklamada. “Apple, iş yaptığımız her segmentte sıkı bir rekabetle karşı karşıyadır ve müşterilerin ve geliştiricilerin bizi seçtiğine inanıyoruz çünkü ürünlerimiz ve hizmetlerimiz dünyanın en iyisi. App Store’un gelişen geliştirici topluluğunu ve 2,1 milyondan fazla ABD işini destekleyen ve kuralların herkes için eşit olarak uygulandığı güvenli ve güvenilir bir pazar yeri olmasını sağlamakta kararlıyız.”

Epic Games CEO’su Tim Sweeney ise, Twitter’da “Bugünün kararı, geliştiriciler veya tüketiciler için bir kazanç değil. Epic, bir milyar tüketici için uygulama içi ödeme yöntemleri ve uygulama mağazaları arasında adil rekabet için savaşıyor.” dedi. “Fortnite, Epic’in Apple uygulama içi ödemesiyle adil bir rekabet içinde uygulama içi ödeme sunabileceği ve tasarrufları tüketicilere aktarabileceği zaman ve yerde iOS App Store’a geri dönecek.” Sweeney mahkemeye “hızlı bir zaman çizelgesinde çok karmaşık bir davayı yönettiği” için teşekkür etti ve Epic’in “mücadele edeceğine” söz verdi.

Epic’in Apple’a karşı açtığı davanın merkezinde alternatif bir ödeme sistemi sunmak vardı. Şirket yasal mücadeleyi Ağustos 2020’de başlattı. O zamanlar iOS ve Android’deki Fortnite oyuncularına Apple ve Google’ın ödeme sistemlerini atlarlarsa oyun içi ürünlerde indirim alacaklarını bildirmişti. Her iki işletim sistemi üreticisi de Fortnite‘ı uygulama mağazalarından hızla kaldırdı ve Epic her ikisine de dava açtı. Apple davasının duruşmaları geçtiğimiz mayıs ayında görülmüştü.

Karar, Epic’in Apple’dan Fortnite‘ı Güney Kore’deki iOS kullanıcılarına App Store aracılığıyla bir kez daha sunabilmesi için geliştirici lisansını geri yüklemesini istemesinden bir gün sonra geldi. Bu ülke kısa süre önce Apple ve Google’ın uygulama mağazalarında diğer ödeme sistemlerine izin vermesini gerektirecek bir yasa çıkarmıştı, ancak bu yasa henüz onaydan geçmedi.

Ne var ki Apple, Epic’in talebini reddetti ve geliştiriciyi herkesle aynı kurallarla oynaması halinde memnuniyetle karşılayacağını belirterek, “Epic sözleşmeyi ihlal ettiğini kabul etti ve şu andan itibaren geliştirici hesaplarının eski haline getirilmesi için meşru bir temel yok.” dedi.

Bu ihtiyati tedbir, yürürlüğe girmesi halinde App Store ekosistemi ve Apple’ın işi için büyük bir değişikliği işaret edebilir. Geliştiriciler artık iOS uygulama gelirinin yüzde 30’undan fazlasını Apple’a vermek zorunda kalmayacak ve bu da şirketin gelirlerini dikkate değer biçimde etkileyebilir. Spotify ve Netflix, Apple’ın aldığı kesinti nedeniyle, kullanıcıların iOS uygulamaları üzerinden bir abonelik için kaydolmalarına izin vermeyen başlıca şirketler arasında yer alıyor.

İhtiyati tedbire rağmen Fortnite‘ın yakın zamanda App Store’a geri dönmesini beklemeyin. Apple’ın Yargıç Gonzales Rogers’ın kararının bu yönüne itiraz etmesi yüksek ihtimal gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER