Eğlence

Formula E kâr etmeye giderek yaklaşıyor

formula e
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Elektrikli araçların yarıştığı Formula E turnuvası, 2019’da koşulan beşinci sezonunu 161.5 milyon avro gelir ve 10.6 milyon avro zararla tamamladı. Organizasyonun 31 Temmuz 2019 itibarıyla sona eren mali yılına ait sayılar, Birleşik Krallık’taki şirketlerin kaydının tutulduğu Companies House’a sunulan belgelerle ortaya çıktı. Formula E’nin beşinci sezonu bu tarihten bir süre önce sona ermişti.

Formula E’de ilk günden bu yana bir zarar söz konusu. Ancak ortaya çıkan son sayılar, organizasyonun kâr etmeye bir hayli yaklaştığını gösteriyor. Altıncı sezonla birlikte Formula E’nin kâra geçme ihtimali artmış gibi görünse de, küresel koronavirüs salgınının işleri değiştirmiş olabileceğini belirtmek gerekiyor.

Motor sporlarının yeni izleyici çekmekte ve mevcut izleyicilerini korumakta zorlandığı bir ortamda Formula E’nin geldiği noktanın etkileyici olduğu söylenebilir. Ancak bu başarının durduk yerde ortaya çıkmadığını hatırlatmakta da fayda var.

Formula E’nin arkasında güçlü yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum bulunuyor. Buna ek olarak, Suudi Arabistan ile yapılan 10 yıllık yarış anlaşması da Formula E’ye ciddi bir ekonomik katkı sağlamış durumda. Şimdiye kadar tüm sezonlardaki zararlarını azaltan organizasyon; ana gelir kaynağını yatırımcı desteğinden sponsorluk ve yarış gelirlerine dönüştürmeyi başarmıştı.

Formula E’nin beşinci sezonu birkaç açıdan önemliydi. 45 dakikalık yarışın tamamını çıkarabilecek batarya sistemiyle yenilenen otomobillere geçiş yapılan turnuva, yeni araç tasarımıyla da muadili organizasyonlardan daha kolay ayırt edilir hâle gelmişti.

Formula E otomotiv devlerinin dikkatini çekmeye devam ediyor

Otomobil üreticilerinin Formula E’ye olan ilgisi de beşinci sezonla birlikte biraz daha artmıştı. Turnuvaya katılan Nissan, Audi, Jaguar ve BMW gibi markalarla mücadele etmişti. Mercedes ve Porsche de yeni sezonla birlikte turnuvada yarışmaya başlayacak.

Formula E’nin beşinci sezonunda düzenlenen 13 yarışı toplamda 400 bin kişi yerinden takip etti. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artış anlamına geliyor. Yarışları TV üzerinden takip edenlerin sayısı ise yüzde 25 artışla 411 milyona ulaşmıştı.

Diğer motor sporları turnuvalarında olduğu gibi, Formula E’de de sezon küresel koronavirüs salgını nedeniyle askıya alınmış durumda. Mevcut Formula E otomobilinin yeni versiyonu için yapılan çalışmaların da durdurulduğu ve 2022-2023 sezonu için araç tasarımında daha köklü bir değişimin beklendiği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER