Ulaşım

Mercedes Formula E’de yarışacak ilk otomobilini tanıttı

Mercedes Formula E turnuvasında yarışacak ilk elektrikli yarış otomobilini Cenevre Otomobil Fuarı’nın hemen öncesinde gözler önüne çıkardı. EQ Silver Arrow 01 adını taşıyan otomobil, Mercedes’in parlak elektrikli konsept yarış otomobiline bir tür saygı duruşu olarak tanımlanabilir. Mercedes, 2019’un sonu itibarıyla Formula E’de yarışmaya başlayacak.

Formula 1‘in elektrikli alternatifi olan Formula E şampiyonası 2014’te başlamıştı. İlk başta tuhaf bir fikir olarak değerlendirilmiş, ancak zaman içinde hem otomotiv endüstrisinden hem de yarış dünyasından kabul görmüştü. Hâlihazırda beşinci sezonu devam eden turnuvada Audi, BMW, Nissan ve Jaguar gibi büyük şirketler yarışıyor. Porsche de yeni sezonla birlikte turnuvaya katılacak üreticiler arasında bulunuyor.

Mercedes Formula E’ye katılacağını 2017’de açıklamıştı. Şirket Formula E’ye hâlihazırda yarışan takımlardan HWA’yı devralarak girecek. HWA ile Mercedes’in işbirliğinin sadece Formula E ile sınırlı olmadığını da belirtmekte fayda var. HWA, Mercedes’in Formula E için vazgeçtiği DTM takımını da yönetiyor.

mercedes formula eEQ Silver Arrow 01, tepeden tırnağa Mercedes’in imzasını taşımıyor. Formula E yönetimi otomobillerin şasisini hazırlama görevini Fransız Spark ve İtalyan Dallara isimli şirketlere vermişti. Otomobillere enerji veren bataryalar ise Sony’nin batarya hücrelerini kullanan Atieva tarafından üretiliyor. Montaj ise McLaren tarafından yapılıyor. 340 hp gücündeki otomobil 2.7 saniye içinde 97 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Formula E’de yarışan otomotiv şirketleri, kendi sürüş aksamlarını geliştirebiliyor. Elektrikli motor, vites kutusu ve her şeyi bataryaya bağlayan dönüştürücü, doğrudan şirketler tarafından üretilebiliyor. Formula E, otomotiv şirketleri için elektrikli sistemlerini test edebilecekleri bir tür laboratuvar işlevi de görüyor. Turnuva, pazarlama faaliyetlerinde de önemli bir yere sahip.

Mercedes Formula E için hazırladığı ilk otomobilini Cenevre Otomobil Fuarı’nda da sergileyecek.

İLGİLİ HABERLER