Teknoloji

Firefox macOS’e otomatik koyu renk temayı getirdi

mozilla firefox qualcomm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Firefox’un masaüstü versiyonunun en son güncellemesi çıktı. Yeni sürümde macOS için otomatik koyu renk tema özelliği, en son kişisel veri gizliliği tartışmalarıyla ilgili durumu yansıtan küçük bir mesaj ve çeşitli yazı tipleri bulunuyor. Firefox, gelen son güncellemenin, gelecekte insanların kendilerini web’de güvenli hissetmelerine yardımcı olacak gelecek sürümler için temel oluşturacağını kaydetti.

Firefox geçen hafta internet tarayıcısının üçüncü taraf reklam izleyicilerini engelleyeceğini ve site içeriklerinden çerezleri otomatik olarak ayıracağını kaydetmişti. Görünüşe göre, bu işe mobil tarafta başlıyor.

Yer imleri, sekmeler ve şifrelerin cihazlar arasında eş zamanlanmasına izin veren Sync‘in masaüstü versiyonuyla bağlantıyı kestiğinizde Firefox; içinde şifre, geçmiş, çerezler ve site verisinin bulunduğu Firefox profilini temizlemek isteyip istemediğinizi soracak.

Çeşitli yazı tipleri tek bir dosyayla tipografiler oluşturmaya izin verecek. Örneğin elinizde Arial, Arial Kalın ve Arial Kalın İtalik yazı tipleri var. Bu durumda kapsamlı bir yazı tipi toplamda 20 ile 30 dosya arası tutabilir. Bu değişiklikle birlikte metin bakımından yoğun ve birden fazla yazı tipi barındıran web siteleri eskisinden daha hızlı yüklenecek.

Firefox’un iOS ve Android sürümlerinde de yenilikler var

macOS 10.14 sürümüyle gelecek koyu renk modunu açtığınızda, Firefox’un koyu teması da otomatik olarak etkinleştiriliyor. Geçen hafta gelen iOS güncellemesinde de benzer bir değişiklik yapılmıştı. Böylelikle renk düzeninin koyu ile açık arasında elle veya otomatik olarak değiştirmek mümkün oluyordu. Yeni özellik Ayarlar içinde, Görünün bölümünün altında bulunuyor. iOS güncellemesiyle birlikte normal ve gizli göz atma arasında kaydırarak geçiş yapma ve açık sekmeler içinde arama yapma özellikleri de gelmişti.

Bu arada Firefox’un Android uygulaması da daha hızlı sayfa kaydırma ve iyileştirilmiş yükleme süresi gibi yeniliklerle geliyor. Böylelikle Mozilla‘nın internette daha yüksek hızlarda gezinme yönündeki eğilimlerine uygun biçimde hareket ediyor. Üçüncü taraf izleyicilerin engellenmesi de bu politikanın bir parçasını teşkil ediyor. Bu tarz unsurlar sadece kullanıcı gizliliği için risk oluşturmuyor, aynı zamanda sayfaların yükleme süresini de artırıyor.

İLGİLİ HABERLER