Teknoloji

Video: macOS Mojave’ye İlk Bakış

macos mojave

Apple, yazılımla dopdolu geçen WWDC 2018 açılış toplantısının son kısmını masaüstü işletim sistemi macOS’in gelecek nesil sürümüne ayırdı. Mojave adını taşıyan gelecek nesil sürüm performansı ön planda tutuyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar için verimliliği artıracak birtakım görsel değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Açılış toplantısının hemen ardından macOS Mojave için ilk geliştiricilere özel beta sürümü yayınlandı. Biz de bunu MacBook Pro’ya kurduk, ilk turu beraber atıyoruz.

macOS Mojave’yi kurduktan sonra dikkatimizi çeken ilk ayrıntı, kullanıcı giriş ekranındaki profil resminin büyüklüğünün artırılması oldu. Ne de olsa burada yeteri kadar fazla alan var, Apple’ın bunu kullanması güzel olmuş. Başlangıç aşamasında aydınlık ya da karanlık modu kullanma isteğinizi belirleyebilirsiniz. Tabii ki, seçimimiz yeni olduğu için karanlık tema oldu.

Karanlık mod açık olduğunda kullanıcı arayüzünün tüm unsurları buna uyum sağlıyor. Finder, Apple’ın yüklü sunduğu uygulamalar, Mac App Store ve hatta masaüstünü süsleyen Mojave’ye özel duvar kağıdı; tüm bunları koyulaştırılmış renk tonlarında ya da tamamen siyah renkte geliyor. Sistem Tercihleri’nde, Genel bölümü altından aydınlık temaya geri dönebilirsiniz. Bu durumda duvar kağıdındaki çöl manzarasının gündüz vakti görünümüne dönmesi de küçük, ancak hoş bir ayrıntı olmuş.

Finder ve masaüstündeki dosya karmaşasını düzeltecek Yığın özelliği epey kullanışlı görünüyor. Aynı türdeki dosyaları yığınlar hâlinde tutmanız, bunları farklı türlere göre sıralamanız mümkün oluyor. Ayrıca Finder içinde Galeri şeklinde yeni bir görünüm var. Böylelikle dosyalarınızda, sanki bir fotoğraf albümünde geziniyormuş gibi gezinebilir, içeriklerini görüntüleyebilirsiniz.

Mac App Store da geçen yıl yenilenen iOS App Store’unkine yakın bir tasarım diline kavuşuyor. Üstte yer alan sekmeler yerine sol bölümü kaplayan sütun şeklinde bir menü yapısı getiriliyor. Mac’te en çok kullanılan ürün kategorileri ana menü bileşenleri olarak yapılandırılmış. Aynı zamanda sistem güncellemeleri de buradan indiriliyor. Yeni Mac App Store’da uygulama detay sayfalarında da iOS App Store’un tarzına gidilmiş. Sonuç olarak daha iyi bir deneyim sunacağı kesin görünüyor.

Borsa uygulaması da macOS Mojave’nin yeniliklerinden bir tanesi. iPad’e de gelen Borsa uygulamasının arayüzü tercih edilmiş. Aslında bu uygulama, Apple’ın iOS uygulamalarını macOS’te çalıştırmaya yönelik projesinin parçalarından bir tanesi oluyor. Her ne kadar Türkiye’de desteklenmese de, Apple News haberlerinin Borsa uygulaması içinde şirket haberleri olarak yer aldığını da görüyoruz.

Borsa dışında Ev, Apple Books gibi iOS’ten gelme uygulamalar da macOS Mojave deneyimini zenginleştirecektir.

Yaz ayları boyunca Apple, çeşitli beta sürümleriyle bu işletim sistemini sonbaharda planlanan genel dağıtıma hazırlayacaktır. O zaman daha detaylı bir macOS Mojave incelemesi yapmayı da planlıyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER