Teknoloji

Mozilla Firefox yakında reklam takipçilerini otomatik olarak engelleyecek

mozilla firefox monitor

Mozilla Firefox kullanıcıları uzun süredir reklam takip araçlarının verilerini toplamasını engelleyebiliyor. Mozilla şimdi bu işlemi varsayılan hâle getirmeye hazırlanıyor. Firefox bundan böyle reklam takipçilerini otomatik olarak engelleyecek. Buna ek olarak, tarayıcının kullanıcıları internet siteleriyle paylaştıkları veriler üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak.

Reklam takipçilerini engellemenin tek faydası kullanıcıların gizliliğini kuvvetlendirmekle sınırlı kalmıyor. Bu sayede internet sitelerinin daha hızlı biçimde yüklenmesi de mümkün hâle geliyor. Firefox Nightly sürümünü kullananlar şimdiden sayfa yüklenmesini yavaşlatan takip araçlarını engelleyebiliyor.

Mozilla söz konusu yaklaşımın iyi işlediğine karar verdiği takdirde özelliği Firefox’un 63 numaralı versiyonunda tüm kullanıcılara sunacak. Mozilla Firefox 63, 23 Ekim’de yayınlanacak.

Mozilla Firefox 65’ten itibaren ise üçüncü taraf takip araçlarının depolama alanına erişimini kesecek ve onlar tarafından bırakılan tüm çerezleri temizleyecek. Ancak bazı sitelerde bu durum probleme yol açabileceği için kullanıcılara üçüncü taraf çerezlerin temizlenmesi pratiğinin dışında kalma imkanı sağlanacak. Mozilla bir yandan da kripto madencilik komutlarının ve parmak izi kullanan takip araçlarının engellenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER