Teknoloji

Facebook Messenger uygulamasının boyutu küçülüyor

facebook messenger
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook Messenger’ın iOS uygulaması küçültülüyor. Şirket bugün F8 geliştirici konferansında Messenger’ın yeni bir versiyonu üzerinde çalıştığını duyurdu. Uygulama boyutu 30 MB’nin altına inecek ve mevcut uygulamanın yüzde 20 kadar daha küçüğü olacak.

Messenger’ın yeni versiyonunun bu yıl içinde iOS’e gelmesi bekleniyor. Şirketin belirttiğine göre, uygulama baştan aşağı yeniden yazıldı. İki saniye ya da daha kısa sürede açılması bekleniyor. Messenger Lite’ın 2015’ten beri var olduğu Android’e ise bu sürümün getirilmesi planlanmıyor.

Bu hamle Facebook’un Messenger’ı eskiden olduğu gibi daha hafif bir servis hâline getirmeye yönelik adımlarının son halkasını oluşturuyor. Sohbet robotları, ödemeler, oyunlar, alanlar gibi bölümlerle giderek genişleyen bu uygulama çok kalabalık ve gezinmesi zor bir platform hâline gelmiş ve iMessage gibi rakiplerine karşı zayıflamaya başlamıştı. Veri tüketiminin hâlâ çok pahalı olduğu ülkelerde bu gibi özelliklerin çoğu neredeyse hiç kullanılmadığı için Facebook, Android için Facebook Lite’ı çıkarmıştı. Geçen yıl şirket, Messenger uygulamasının tasarımında da önemli değişikliklere gitmişti. Ayrıca geçtiğimiz sonbaharda iOS için Facebook Messenger Lite uygulaması da Türkiye’ye gelmişti.

Hız, bir mesajlaşma uygulamasının en önemli gereksinimlerinden bir tanesi ve şirketler de buna önem veriyor. Dikkatini kişiye özel mesajlaşmaya kaydıran Facebook’un, en önemli mesajlaşma uygulamalarından bir tanesini hız ve kullanım kolaylığı etrafında yeniden şekillendirmesi gayet mantıklı görünüyor.

Daha az alan kaplaması Facebook Messenger’ın kazanacağı tek yenilik olmayacak. Facebook, Messenger içinde yakın arkadaşlarınıza ve aile bireylerine özel bir alan da tanıttı. Bu alan henüz geliştirme aşamasında bulunuyor ve hangi özelliklere sahip olacağı şu an için açıkça belirtilmiyor.

Bunlara ek olarak Facebook, arkadaşlarınıza birlikte videolar izleyebileceğiniz bir özellikle, YouTube’a karşı rekabet etmekte zorlandığı video tarafında daha fazla uğranılan bir alan olmayı hedefliyor. Bu özellik Facebook’ta bulduğunuz videoları Messenger’da paylaşmaya olanak sağlıyor. Ve diğerlerini sizinle birlikte izlemeye davet ediyor. Bu özelliğin de yıl içinde sunulması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER