Teknoloji

Facebook hikaye formatındaki hakimiyetini kuvvetlendiriyor

facebook hikaye

Facebook hikaye özelliğinin ana sitesinde ve Messenger’da kullanımıyla ilgili yeni rakamlar paylaştı. Söz konusu rakamların özellikle Snapchat cephesinde bir üzüntü yaratması muhtemel görünüyor.

Şirketin New York’ta düzenlediği etkinlikte açıklanan rakamlara göre, Facebook ve Messenger‘da her gün hikaye özelliğini kullananların toplam sayısı 300 milyona ulaştı. The Verge sitesine konuşan Facebook’un kullanıcı deneyimi araştırma müdürü Liz Keneski, hesaplama yapılırken aynı içeriği hem Facebook’ta hem de Messenger’da paylaşanların tek kullanıcı olarak sayıldığını, kısacası rakamlarda şişirme yapılmadığını vurguladı.

Facebook ve Facebook Messenger üzerinde paylaşılan hikayelerin kaç kişi tarafından görüntülendiği konusunda kesin bir rakam verilmiş değil. Ancak geçmiş rakamlarla karşılaştırma yapıldığında gelinen noktanın bir ilerlemeyi temsil ettiği rahatlıkla söylenebilir. Mayıs ayında Facebook hikaye özelliğinin günlük kullanıcı sayısının 150 milyon olduğu belirtilmişti. Geçtiğimiz yılın eylül ayında ise Messenger’ın hikaye özelliğinin her gün 70 milyon kişi tarafından kullanıldığı ifade edilmişti. Bu da 2018’in mayıs ayı itibarıyla iki platformda hikaye özelliğini kullananların toplam sayısının 220 milyon olduğu anlamına geliyor.

Açıklanan rakamlar, sosyal medya devinin hikaye formatındaki hakimiyetini kuvvetlendirdiğini gözler önüne seriyor. Şirket, söz konusu formatı Snapchat’ten kopyalayarak sahibi olduğu mecralara eklemeye başlamıştı. Çatı şirketi Snap’in ikinci çeyrek rakamlarına göre, Snapchat’in aktif günlük kullanıcı sayısı 191 milyondan 188 milyona geriledi. Bu da Facebook’un kazandığı kullanıcıları Snapchat’ten alıyor olabileceği anlamına geliyor.

Facebook’un aylık kullanıcı sayısı 2.24 milyar seviyesinde seyrediyor. Yaşanan artışta bazı kullanıcıların hikaye özelliğini deneme isteğinin rol oynadığı da söylenebilir. Facebook’un formatı agresif biçimde öne çıkardığını düşününce deneyenlerin sayısının artma ihtimali de pek şaşırtıcı görünmüyor. Facebook’un hikaye formatını denediği ilk platform olan Instagram‘da ise hikayelerin günlük kullanıcı sayısı 400 milyona ulaşmış durumda.

Facebook hikaye formatını reklam verenlere de açıyor. Söz konusu formatı mümkün olduğunca başarılı göstermeyi amaçlayan sosyal ağ, paylaştığı rakamlarla da markaların dikkatini çekmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER