Teknoloji

Eski Facebook çalışanı şirketin davranışsal deneylerinde çok az sınır olduğunu iddia etti

facebook-logo-16052012

Facebook 700 bin kullanıcısı üzerinde habersiz olarak gerçekleştirdiği davranışsal deneyin oluşturduğu kötü algıyı yok etmeye çalışıyor. Ancak hem eski bir çalışanı hem de diğer araştırmacılar şirketin veri bilimi departmanının gerçekleştirdiği araştırmalarda pek fazla sınırının olmadığına dikkat çekiyor. 2012’nin şubat ve 2013’ün temmuz ayları arasında Facebook’ta çalışan veri bilimi uzmanı Andrew Ledvina, The Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada ekipte isteyen her kişinin test gerçekleştirebildiğini belirtti.

Facebook araştırma ekibi 2010 yılında 61 milyon kullanıcıya gönderilen politik mobilizasyon mesajlarının o yıl gerçekleştirilen ABD Kongresi seçimlerini nasıl etkilediğini incelemiş, 2012 yılındaysa binlerce kullanıcı Facebook’un dışında kalacaklarını iddia eden mesajlar almışlardı. Söz konusu mesajların gönderildiği kullanıcıların sahte hesaplar olduğu öne sürülse de, çoğunluğu gerçek kullanıcıların oluşturması ortada Facebook’un sahteciliğe karşı oluşturduğu sistemin gelişimi için düzenlenen bir deneyin olduğunu göstermişti.

Facebook’un veri bilimi ekibinin ilk günden bu yana yüzlerce davranışsal test gerçekleştirdiği ifade edilirken, Andrew Ledvina ekibin daima insanların davranışlarını etkilemeye çalıştığını öne sürdü. The Wall Street Journal ise Facebook’un bu alanda yalnız olmadığının ve Microsoft, Google ve Twitter gibi şirketlerin de benzer testler gerçekleştirdiğini iddia etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER