Teknoloji

Elon Musk’ın SpaceX’in Starship uzay gemisiyle ilgili iddialı hedefi

Elon Musk'ın SpaceX'in Starship uzay gemisiyle ilgili iddialı hedefi

SpaceX CEO’su Elon Musk, Starship adını verdiği uzay gemisini altı ay içinde yörüngeye çıkarmayı planlıyor. Musk, 28 Eylül Cumartesi akşamı gerçekleşen bir etkinlikte yaptığı sunumda bu önemli bilgiyi paylaştı. Daha çok hayranları hedefleyen bu etkinlikte uzay gemisi ile ilgili fazla bilgi verilmezken daha çok SpaceX’in tarihi konuşuldu.

Elon Musk, “Bu tamamen çılgınca gelecek, ama bence altı aydan daha kısa sürede yörüngeye ulaşmayı denemek istiyoruz.” dedi. “Tasarım iyileştirme ve imalat iyileştirme oranı katlanarak devam ettiği sürece, birkaç ay içinde bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum.”

SpaceX’in ABD’nin Teksas eyaletinde, ABD-Meksika sınırının hemen kuzeyinde bulunan Boca Chica köyünün yakınlarındaki SpaceX test tesislerinde düzenlenen toplantı sırasında Musk, arkasında yükselen Starship prototipinin birkaç ay içinde 65 bin feet irtifaya kadar kontrol edilen denemeler yapmasını beklediğini söyledi. Bu hedefe erişildikten sonra ise bir sonraki uçuş hedefinin de yörüngeye ulaşmak olacağını dile getirdi.

Starship uzay gemisinin bir taslağı da sunum sırasında gösterildi. Gemi 50 metre yükseklikte ve 9 metre çapında olacak. Tamamlandığında ise 150 ton yük taşıma kapasitesine ulaşacak. Starship uzaya Super Heavy olarak adlandırılan devasa bir roket aracılığıyla çıkarılacak. Super Heavy’nin çapı 9 metre, uzunluğu ise 68 metre olacak.

Super Heavy, Musk’ın söylediğine göre en fazla 37 Raptor motoru taşıyabilecek. Ancak Musk, o kadar yüksek seviyeye çıkabileceklerinden emin değil. Ayrıca motor sayısının fırlatma görevine bağlı olarak değişebileceğini kaydetti. Ateşleyici için en düşük motor sayısının da 24 civarında olduğunu dile getirdi.

spacex starship
Görsel: The Verge | Pauline Acalin

Aslında Musk’ın açıkladığı çoğu bilgi yeni sayılmaz. Starship tasarım kararlarıyla ilgili duyuru daha önce yapılmıştı. Ayrıca Starship’in inşasında karbon fiberden çeliğe geçilmesiyle ilgili karar da bu yılın başlarında verilmişti. Etkinlikte SpaceX’in geçmişteki başarılarından oluşan bir video da gösterildi. 2018’de gerçekleştirilen ilk Falcon Heavy fırlatma görevi ve ağustos ayındaki Starhopper test prototipinin başarılı şekildeki uçuşu bunların arasında yer aldı.

Etkinlikteki nostaljik yaklaşımın en önemli nedenlerinden bir tanesi de, Starship’in parlak paslanmaz çelik prototipinin yanında duran, daha küçük boyutlu bir SpaceX uzay gemisi, Falcon 1 oldu. 11 yıl kadar önce, Falcon 1 28 Eylül 2008 tarihinde yörüngeye çıkan likit yakıtlı ilk özel roket olmuştu.

Musk, “Eğer o fırlatma başarılı olmasaydı, bu durum SpaceX’in sonu olurdu.” dedi. Sonrasında şirket, şimdiye kadar 78 başarılı fırlatma görevi gerçekleştirdi ve daha fazlasını gerçekleştirmek için çalışıyor.

SpaceX CEO’su, nihai hedefinin insanların diğer gezegenlerde yaşamasını mümkün kılmak olduğunu hem etkinlik boyunca hem de daha önce dile getirmişti. Şirketini bu hedefe ulaşmak için zorlarken, SpaceX’in en büyük müşterilerinden bir tanesi de eve yakın insanlı uzay uçuşu projeleri için odaklanmışa benziyor.

SpaceX, NASA’nın Ticari Mürettebat Programı için Crew Dragon adı verilen farklı bir uzay gemisi tasarlıyor. Bu proje defalarca gecikti, bu yılın başlarında da bir sorunla karşılaşılmış, sızıntı yapan bir valf nedeniyle test aracında patlama meydana gelmişti. NASA bugünlerde 2024 yılında Ay’a insan gönderme gibi iddialı bir projeye hazırlansa da, Crew Dragon projesi gecikmeye devam ediyor.

SpaceX ve NASA arasında gerilim

Geçtiğimiz cuma günü iki proje arasındaki tansiyon yine yükseldi. NASA Yöneticisi Jim Bridenstine, SpaceX’in 28 Eylül Cumartesi etkinliğiyle ilgili olarak Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. Bridenstine sunumu merakla beklediğini söylediği, ayrıca NASA’nın Ticari Mürettebat programının hedeflenen takvimden birkaç yıl geride olduğunu söyledi. “NASA, Amerikan vergi mükellefinin yatırımlarına odaklanan aynı coşku seviyesini görmeyi bekliyor.” dedi ve ekledi: “Şimdi teslimat zamanı.”

Musk ise cumartesi günü cevap verdi. Cevabında şirketin yüzde 5’inden az bir kısmının Starship için çalıştığını kaydetti. “Açık olmak gerekirse, kaynaklarımızın büyük çoğunluğu Falcon ve Dragon, özellikle Crew Dragon üzerine odaklanmıştır.” ifadesini kullandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER