Teknoloji

ABD 2024’te Ay’a yeniden ayak basmayı hedefliyor

abd

Amerikan astronotlarının 2020’li yılların sonları itibarıyla Ay’a tekrar ayak basmaları hedefi daha önce açıklamıştı. Ancak ülkenin en tepesindeki isimler, bu hedefi yeterince hırslı bulmamış gibi görünüyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ulusal Uzay Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Ay’a dönüş için hedefin dört yıl öne çekildiğini ve yeni hedef tarihin 2024 olduğunu belirtti.

Pence, ABD’nin uzay yarışında birinci sırada olmaya devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Trump’ın yardımcısı bunun ekonomi, ulusal güvenlik ve “uzayın değerlerini ve kurallarını yazmak” açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Pence yeni hedef tarihin yakın olduğunu kabul etse de, gerçekleştirilebilir olduğunu belirtti. Apollo 11 görevini hatırlatan ABD Başkan Yardımcısı, gerekli motivasyon sağlandığında ABD’nin çok hızlı hareket edebildiğini dile getirdi. Pence, Uzay Kalkış Sistemi’nin 2024 itibarıyla hazır hâle gelmemesi durumunda özel roketler kullanmanın gerekebileceğini de ifade etti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in açıkladığı hedefin önündeki en büyük engel ise para gibi görünüyor. 2020 bütçe taslağında NASA’nın bütçesi 21 milyar dolara çıksa da, astrofizikçi Katie Mack bu meblağın genel bütçedeki oranının Apollo 11 için bütçeden ayrılan paya kıyasla çok daha düşük olduğunu belirtti. Federal bütçe 1960’lara kıyasla büyüse de, uzay çalışmalarının maliyeti de aynı ölçüde arttı. Dolayısıyla ABD’nin 2024’te Ay’a dönüş hedefi için biraz daha fazla para harcaması gerekebilir.

İLGİLİ HABERLER