Manşetler

NASA’nın Ay’a kadın gönderme projesinin ilginç bir ismi var

nasa ay artemis

NASA’nın 2024 yılında Ay’a ilk kadını göndermeye yönelik iddialı planının adı Artemis olarak belirlendi. Bu isim Yunan mitolojisindeki Ay tanrıçası ve Apollo’nun ikiz kız kardeşinden esinlenilerek verildi. NASA’nın Apollo programı kapsamında 1960’lar ve 70’lerde ilk insanlar Ay’ın yüzeyine ayak basmıştı. O zaman ayak basanlar erkeklerdi. Şimdi NASA, Ay’a bir kadının da ayak basmasını istiyor. Böylelikle tanrıçaya da hak ettiği değer verilmiş olacak.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Apollo’dan 50 yıl sonra Artemis programının bir erkeği ve ilk kez bir kadını Ay’a taşımasını çok güzel buluyorum.” dedi. “11 yaşında bir kızım var ve kendisini Ay’a gidecek olan bir sonraki kadınlarla aynı rolde görebilmesini istiyorum.”

Bridenstine projenin adını 13 Mayıs tarihinde, NASA’nın 2024 yılında Ay’a gidiş planıyla ilgili güncellenmiş bütçe talebini yayınlamasından hemen sonra açıkladı. Geçtiğimiz mart ayında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, NASA’ya çağrıda bulunarak Ay ile ilgili çalışmalarını hızlandırmasını ve önümüzdeki beş yıl içine Ay’a insan taşınmasını emretmişti. Bu görev doğrultusunda Bridenstine, Ay’a geri dönecek olan ilk insanların bir erkek ve bir kadından oluşmasını uygun gördü.

Bridenstine, geçtiğimiz nisan ayında ABD’nin Colorado Springs şehrinde düzenlene Uzay Sempozyumu etkinliğinde yaptığı konuşmada, önümüzdeki beş yıl içinde Ay’a ayak basacak ilk kadının bir Amerikan olacağını söylemişti. Bunun NASA olarak yerine getirecekleri açık bir deklarasyon ve sorumluluk olduğunu dile getirdi.

NASA’nın Artemis programı henüz emekleme aşamasında bulunuyor. NASA insanları uzayın derinliklerine taşıyacak bir roket ve mürettebat kapsülü geliştirirken, bu araçlar henüz astronotları gerçek anlamda taşımaya hazır görünmüyor. Buna ek olarak, NASA’nın henüz birçok donanımı geliştirmesi gerekiyor. Bunların arasında projenin başarıya ulaşması için önemli olan Ay’a iniş takımları da var. Ayrıca uzay ajansının programın bütçesi için Amerikan Kongresi’nden onay alması da gerekiyor.

Her ne olursa olsun, Artemis ile proje etkileyici bir isme kavuşmuş oldu. NASA’nın planına uygun hareket edip etmeyeceğini zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER