Manşetler

SpaceX güçlü Falcon Heavy roketinin ilk fırlatma işlemini gerçekleştirdi

spacex falcon heavySpaceX, Falcon Heavy roketinin ilk test uçuşunu gerçekleştirdi, Elon Musk’ın Tesla Roadster otomobilini de uzaya bıraktı. Uzay ve havacılık şirketi, dünyanın en güçlü roketini uzaya gönderip, parçalarını yeniden yeryüzüne indirmeyi başararak uzay ve havacılık tarihinde çığır açtı.

Türkiye saatiyle 23.45’te gerçekleştirilen fırlatma işlemi, ABD’nin Florida eyaletinin Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleştirildi. Falcon Heavy LC-39A rampasından, yani Ay’a giden Apollo 11’in fırlatıldığı rampadan, arkasında dumanlar bırakarak kalkışa geçti.

Roketin havalanmasıyla birlikte, fırlatmaya yerinden tanık olan binlerce kişinin de çığlıkları yükseldi. Aynı zamanda YouTube üzerinden yayınlanan canlı yayını da 1.5 milyon civarında izleyici takip etti. Fırlatmadan bir süre sonra kameralar, iki adet Falcon 9 ateşleyicinin, roketin “çekirdek” olarak tabir edilen bölümünden ayrılmasını gösterdi. Falcon 9 roketleri kalkış bölgesindeki iniş alanlarına doğru hareket ederken, bir süre sonra çekirdek de, taşıdığı Tesla Roadster’ı, sürücü koltuğunda bulunan astronot giysisiyle birlikte uzay boşluğuna bırakarak, denizde bulunan robot gemi üzerine doğru inişe geçti.

Falcon 9 roketleri dikey inişlerini başarıyla tamamlarken, Tesla Roadster yükünü uzay boşluğuna bırakarak inişe geçen çekirdek roketin Atlas Okyanusu’na gerçekleştirdiği inişin başarılı olup olmadığı haberi yayına hazırlarken henüz kesinleşmemişti.

Ne var ki, Falcon Heavy’nin test uçuşu hâlâ sürüyor. Roketin, içinde otomobili taşıyan üst bölümü motorunu iki kez daha ateşleyecek. Son motor ateşlemesi bir süre bekleyecek. İlk ateşlemeden sonra SpaceX, altı saat süreli bir deneysel bir serbest uçuş gerçekleştirecek. Bu sırada üst bölüm ve otomobil, uzay boşluğunda, motor ateşlenmeden ilerleyecek. Bu uzun bekleyiş, Falcon Heavy’nin gelecekteki görevler için benzer türde yörünge manevrası yapıp yapamayacağını gösterecek.

Serbest uçuş sırasında otomobil, Dünya çevresini saran yoğun radyasyon bölgeleri olan Van Allen kemerlerinden de geçecek. Bu kemerlerdeki yüksek enerjili parçacıklar otomobile ve rokete çarpacak. Bu durum görevin geride kalan bölümü için problem oluşturabilir. Falcon Heavy’nin üst bölümü son ateşlemeyi altı saatlik serbest uçuşun arkasından gerçekleştirecek ve otomobili yörüngesine sokacak. Roadster, Güneş etrafında özel bir yörüngeye girecek ve bu da onu Mars’ın yörüngesinin yakınına getirecek. Ancak Kızıl Gezegen’i kirletecek kadar yakınına sokmayacak. Roadster, uzayın derin boşluklarında sonsuza kadar kalacak.

Falcon Heavy, dünyanın en güçlü roketi unvanını ele geçirmiş bulunuyor. 27 motor barındıran ve böylelikle şimdiye kadar hiçbir rokette kullanılmayan sayıda motoru bünyesinde bulunduran bu roket yaklaşık 22 bin 241 kilonewton itme gücü oluşturuyor. Bu da Falcon Heavy’nin, Dünya’nın alçak yörüngesine 63 bin 500 kilogramlık kargo yükünü bırakabileceği anlamına geliyor. Bu da, şu anda faaliyet gösteren herhangi bir roketin taşıyabildiği yükün iki katına denk geliyor. Bu kadar güçlü bir araç SpaceX için yeni iş fırsatlarının kapısını açacaktır. Ağır ulusal güvenlik uyduları ve hatta uzayın derinliklerine büyük modüllerin veya insanlı araçların gönderilmesi gibi işler için Falcon Heavy kullanılabilir.

İlk görev, Falcon Heavy’nin nesneleri yörüngeye sokup sokamayacağını görmekle ilgiliydi. Yük ise Musk’ın otomobili oldu.

Roketin bu yıl birkaç görevi daha olacak. 2018’in ilk yarısında Suudi Arabistan’ın haberleşme uydusu Arabsat 6A’nın fırlatma işleminde kullanılacak. Daha sonra en erken haziran ayında ABD Hava Kuvvetleri’nin bir test yükü uzaya gönderilecek, böylelikle roket ulusal güvenlik görevleri için de onay alacak. Daha sonra Falcon Heavy’nin Inmarsat ve Viasat için iki haberleşme uydusu görevi daha olacak.

Güçlü roket daha sonra daha fazla müşterinin de ilgisini çekebilir. Ucuz fiyatı NASA için de çekici olabilir, Falcon Heavy diğer dünyalara robot gönderimi veya insanların yeniden Ay’a taşınması için kullanılabilir. Roketin geleceği henüz tam olarak şekillenmiş değil, ancak gerçekleşen ilk deneme Falcon Heavy’nin iddiasını ortaya koyuyor.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER