Teknoloji

SpaceX Starship uzay aracının motorunu ilk kez ateşledi

spacex starship
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX Starship adını verdiği yeni nesil uzay aracının motoru ilk kez başarıyla çalıştırıldı. Ancak motorun çalıştırılması, uzay aracının çok uzağa gittiği anlamına gelmiyor. “Statik ateş” olarak bilinen bir test çerçevesinde gerçekleştirilen ateşleme, aracın motorunun durumunu Dünya üzerinde ölçmek amacıyla yapıldı. Motorun ilk kez çalıştırılması, sıranın kısa mesafeli test uçuşlarına geldiğini gösteriyor.

Starship ile insanların Mars’a ve Ay’a taşınması hedefleniyor. Starhopper isimli test aracı ise nihai Starship versiyonunun temel teknolojilerini ve tasarımını test etmek için kullanılıyor. Paslanmaz çelikle kaplı Starship’in uzayın derinliklerine gönderilmesi içinse Super Heavy isimli büyük roket kullanılacak. Super Heavy, Starship’i uzaya taşıdıktan sonra yeniden Dünya’ya dik olarak iniş yapabilecek. SpaceX CEO’su Elon Musk, Starship ve Super Heavy ikilisinin 100 ton yükü alt yörüngeye taşıyabileceğini belirtmişti.

SpaceX ilk Starship’i ABD’nin Teksas eyaletindeki kalkış ve test merkezinde inşa ediyor. Starship uzaya çıkmadan önce Starhopper ile birkaç test uçuşunun gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu testlerde uzay aracının altındaki motor veya motorlar ateşlenecek ve nasıl çalıştıkları görülecek. SpaceX böylelikle Raptor adını verdiği yeni motorunun performansı hakkında daha fazla fikir kazanmış olacak.

SpaceX’in Teksas’taki merkezine ev sahipliği yapan Boca Chica şehrinin sakinlerine test çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren broşürler iki hafta önce dağıtılmaya başlamıştı. Bu testler sırasında bazı yolların trafiğe kapatılabileceği de belirtilmişti. Test için fazla acele etmeyen SpaceX, yakıt dolum sürecini de birkaç haftaya yaydı. Motorun çalıştırıldığı test ise oldukça kısa sürdü. SpaceX CEO’su Elon Musk da ilk testlerde Starship’in yerden çok fazla yükselmeyeceğini belirtti.

SpaceX Starship için kaç test gerçekleştireceği konusunda şimdilik bilgi vermiş değil. Elon Musk, 2020’nin ilk ayları itibarıyla Starship’in uzaya çıkabileceğini belirtmişti. Ancak Musk’ın bu tarz konularda genellikle iyimser tarihler verdiğini ve bu tarihlerin pek tutturulamadığını hatırlamakta fayda var. SpaceX Starship ve Super Heavy üretimi için Boca Chica’nın yanı sıra Florida’nın Cape Canaveral şehrindeki üretim ve test tesisini de kullanıyor.

İLGİLİ HABERLER