Teknoloji

Elon Musk: Falcon 9 patlaması SpaceX için büyük bir darbe

elon-musk-111114

SpaceX’in Falcon 9 roketi geçtiğimiz ayın sonunda fırlatılmasından kısa bir süre sonra patlamış ve Dragon kargo gemisini Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderme görevini yerine getirememişti. SpaceX CEO’su Elon Musk, patlamanın ardından ilk kez Boston’da düzenlenen Uluslararası Uzay İstasyonu Ar-Ge Konferansı’nda konuştu. Musk, patlamayı “SpaceX için büyük bir darbe” şeklinde niteledi.

Musk, konuşmasında büyük resme odaklanmayı tercih etse de, yorumları şirketin kısa vadeli geleceğini etkileyecek cinsten. Falcon 9’un bir sonraki görevi, SpaceX patlamanın nedenini buluncaya dek ertelenmiş durumda. Konferansın katılımcıları arasında medya mensuplarının bulunduğu söyleyerek gülen Elon Musk, kazaya ilişkin daha fazla detay vermedi. Musk, yanlış anlaşılmaya yol açabilecek bir şey söylemek istemediğinin altını çizdi.

Falcon 9 kazasından ötürü şaşkınlık içinde olduğu rahatlıkla görülen SpaceX CEO’su, kazanın hem kendisini hem de ekibini afallattığını kabul etti. Verilerin yorumlanmasının kolay olmadığını söyleyen Musk, olanların pek kolay anlaşılamayacağına dikkat çekti.

Kazayla sonuçlanan görevde Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo tedariğinin yanı sıra, Falcon 9 roketinin tekrar kullanılabilirliği de üçüncü kez test edilecekti. Bir önceki görevde Falcon 9’u Atlas Okyanusu’na indirmek için müthiş bir şansa sahip olduklarını söyleyen Elon Musk, bu konudaki yeni denemenin yılın ilerleyen aylarında gerçekleştirileceğini dile getirdi, ancak daha fazla detay vermedi.

NASA yöneticisi Charles Bolden, kazanın ardından SpaceX’in uzayda kargo ve insan taşıma konusundaki çalışmalarına duydukları güvende bir eksilme olmadığını daha önce dile getirmişti. NASA, SpaceX’in 2017’de astronotlarını uzaya taşıma planının yaşanan kazadan etkilenmeyeceğine inanıyor. Musk, SpaceX’in bu konudaki duruşu hakkında da birkaç söz söylemeyi ihmal etmedi. Ticari mürettebat cephesinde işlerin iyi gittiğini söyleyen Musk, arada ufak tefek anlaşmazlıkların yaşandığını, ancak NASA ile uzlaşabildiklerini belirtti.

Elon Musk, patlamadan kısa bir süre sonra Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada üst kısımdaki oksijen tankında yaşanan patlama yüzünden Falcon 9’un parçalarına ayrılmış olabileceğini belirtmişti. Musk, ortada henüz tüm verilerle eşleşen bir teori olmadığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER