Ulaşım

Nikel fiyatındaki artış elektrikli otomobil fiyatlarını artırabilir

elektrikli otomobil fiyatları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından petrolün varil fiyatındaki artış nedeniyle tüm dünyada akaryakıt fiyatları rekor kırıyor. Sürekli zamlardan yılgın düşenler için elektrikli otomobiller bir kaçış seçeneği gibi görünse de, bu hesap da tutmayabilir. Elektrikli otomobil bataryalarında kullanılan nikelin fiyatı da son zamanlarda petrolden daha hızlı biçimde artıyor. Elektrikli otomobil fiyatları da bu artıştan etkilenecek gibi görünüyor.

Nikel fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi, Rusya’nın bu metalin en büyük üreticilerinden biri olması. 25 Şubat’ta 1 ton nikelin Londra Metal Borsası’ndaki fiyatı 25 bin dolardı. 8 Mart itibarıyla 1 ton nikel fiyatı 80 bin dolara çıkmış durumda. Fiyatların 100 bin dolar civarını gördüğünü de belirtmek gerekiyor.

Rusya aslında nikel madenciliğinde büyük bir oyuncu değil. The Wall Street Journal’ın haberine göre, dünyanın nikel tedariğinin yüzde 6’sını Rusya sağlıyor. Ancak Rusya’nın elektrikli otomobil bataryalarında kullanılan nikelin üretiminde başka bir rolü söz konusu. Benchmark Mineral Intelligence isimli araştırma kuruluşunun CEO’su Simon Moores tarafından Twitter’da yapılan paylaşımlarda, bu alandaki tedariğin yüzde 20’sini tek bir Rus şirketinin sağladığı belirtildi.

Nikel fiyatlarının artması ve nikel üretimindeki sıkıntı otomotiv şirketlerini doğal olarak endişelendiriyor. Tesla CEO’su Elon Musk, kısa bir süre önce standart menzilli otomobillerinde nikelin yoğun şekilde kullanıldığı lityum iyon bataryalardan vazgeçmeyi planladıklarını dile getirmişti. Nikelin büyük ölçekli üretimdeki en büyük sıkıntıları olduğunu söyleyen Musk, Tesla’nın demir katot teknolojisine yöneleceğini belirtmişti. Ancak bu değişimin ne kadar zaman alacağı bilinmiyor.

Bloomberg ve Reuters’ın haberine göre, elektrikli otomobil üreticileri için nikel fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce de bir problemdi. Musk bir süre önce dünyanın petrol ve gaz üretimini artırması gerektiğini de belirtmişti.

Nikel olmadan da elektrikli otomobil bataryası üretmek mümkün. Pek çok otomobil üreticisi nikel ve kobalt olmadan batarya üretmenin yollarını bulmak için çalışıyor.

Elektrikli otomobil fiyatları için çok kısa vadede bir artış söz konusu olmayabilir. Ancak bir anda dörde katlanan fiyatlar ve devam eden satışların çok yakında fiyatları yukarıya çekeceğini tahmin etmek pek zor değil. Çip krizinin üstüne nikel ve petrol fiyatlarındaki artışın eklenmesi de otomotiv sektöründe işleri zorlaştıracak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER