Manşetler

Doodle: Google’ın renkli dünyası

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın özel günler ve etkinlikler için hazırladığı ”doodle” adı verilen özel logolar hiç kuşkusuz dünyanın her yerinde merakla ve ilgiyle takip ediliyor. Arama yapmak için Google’ın ana sayfasını ziyaret eden kullanıcıların yer yer aklını başından alabilecek bir yapıda olabilen doodleların yaratım ekibinin başındaki isim olan Ryan Germick, Google+ üstünden gerçekleştirilen bir hangout aracılığıyla Türkiye’deki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Doodlelara ilişkin bilgiler veren Germick, merak edilen bazı konulara da açıklık getirdi.

Doodleların son derece basit bir konsept olarak ortaya çıktığını belirten Germick, doodlelar sayesinde insan odaklı bir internet deneyiminin sağlandığını ve insanların arama yapmadan önce yüzlerinde bir gülümseme oluştuğunu ifade etti. Doodleların yolculuğuna basitten başlayıp daha sofistike bir hale geldiğini söyleyen Germick, yaratım sürecine ilişkin bazı bilgileri de vermeyi ihmal etmedi. Yaratım sürecinde çok yakın bir takım çalışması gerçekleştirildiğinden bahseden Germick, süreç içinde dışarıdan gelen önerilerin de değerlendirildiğine dikkat çekti. Doodle yaratım sürecinin tahmin edilenden daha uzun sürdüğünü ifade eden Germick, analog synthesizer’ların babası olarak kabul edilen Bob Moog için hazırlanan synthesizer doodleın hazırlanmasının üç ayı aşkın bir zaman almasını örnek olarak gösterdi.

Doodleların neşe ve eğlence ile ilgili olduğunu söyleyeyen Germick, bu sözleri ile de 10 Kasımda Google’ın Atatürk adına özel bir doodle yapmaması nedeniyle gelen eleştirileri de yanıtlamış oldu. Germick, Atatürk’ün anmak için Google’ın arama sayfasına yerleştirilen çiçeğin sadece birkaç özel günde yerleştirildiğini ve 10 Kasımın da o günlerden biri olduğunu dile getirdi. Germick, Google’ın önümüzdeki dönemde yerel olarak daha fazla doodle sunmak için de sürekli bir araştırma süreci içinde olduğunu da sözlerine ekledi. Doodle ekibinin çok geniş olmadığını ifade eden Germick, dünyanın her yerindeki Google ekiplerinden yaratım sürecinde önemli fikri yardım ve kültürel danışmanlık aldıklarını belirtti.

Germick, en popüler doodlelar hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmedi. Her doodleın hitap ettiği belli bir kitlesi olduğunu söyleyen Germick, 2012 Londra Olimpiyatları döneminde hazırlanan interaktif doodleların tüm dünyada ilgi çektiğini ifade etti. Popüler oyun Pac-Man için hazırlanan doodle da küresel olarak ilgi çekerken, Germick dansçı Martha Graham için hazırlanmış doodleın da beklenenin ötesinde bir ilgi gördüğünü ve önümüzdeki dönemde interaktif doodle sayısının artacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER