Manşetler

Elon Musk Donald Trump’ın yasaklı Twitter hesabını yeniden açtı

donald trump twitter

Elon Musk, Donald Trump Twitter hesabına yeniden izin verildiğini duyurdu. Musk, kendi kişisel Twitter anketinin sonuçlarına dayanarak bu kararı desteklemeye çalışıyor. @realDonaldTrump hesabı ve tweet’leri, Trump’ın 2024’te yeniden başkanlığa aday olacağını duyurmasından yalnızca birkaç gün sonra tamamen görünür hâle geldi.

Musk, sosyal ağın kontrolünü aldıktan kısa bir süre sonra, şirketin çok çeşitli bakış açılarına sahip bir içerik denetleme konseyi kurup toplayana kadar yasaklı hesapları eski durumuna getirmeyeceğini söylemişti. Bunun yerine, bizim zaman dilimimize göre cumayı cumartesiye bağlayan gece Twitter’da kendi takipçilerine anket yapmaya karar verdi. “Evet” veya “Hayır” düğmelerini içeren bir ankette, “Eski Başkan Trump’ın hesabının eski durumuna getirilip getirilmemesini sordu.

Anketi takip eden bir başka tweet’inde ise, “Vox Populi, Vox Dei”, yani “insanların sesi Tanrı’nın sesidir” anlamına gelen Latince ifadeyi kullandı.

“Evet” yanıtları, 52-48’lik çok az bir farkla kazandı. Bu cevaplardan kaç tanesinin bot olabileceği açık değil; Musk da, anketin botlar tarafından saldırıya uğradığını öne sürdü. İlginçtir ki, Twitter hesaplarının yüzde 20’sinin sahte olduğunu iddia ederek Twitter anlaşmasından çekilmeye çalışan ve bir keresinde Rusya ve Ukrayna hakkındaki tartışmalı anketinin sonuçlarından botların sorumlu olduğunu öne süren Musk yeniden suçu botlara yüklemeye çalıştı..

Musk’a göre anketi 134 milyondan fazla kişi gördü, ancak anket 15 milyondan biraz fazla yanıt aldı. Bu, onu görenlerin yalnızca yaklaşık yüzde 11’inin yanıt düğmelerden birine tıkladığını gösteriyor.

Musk’ın bu kararı gerçekten ankete dayanarak mı verdiğini, yoksa kararını çoktan verip vermediğini muhtemelen asla bilemeyeceğiz. Kasım 2021’de takipçileriyle yaptığı anketin ardından Tesla hisselerinin yüzde 10’unu satmıştı, çünkü çoğunluk satması gerektiğini söylemişti. O sırada, “Ne olursa olsun, bu anketin sonuçlarına uyacağım.” diye yazmıştı. Ancak Wall Street Journal, Musk’ın bu hisseleri, yöneticileri içeriden bilgi ticaretinden uzak tutmayı amaçlayan önceden ayarlanmış bir ticaret planının bir parçası olarak, iki ay önce, eylül ayına kadar satma kararı aldığını açıklamıştı.

İlgili Haberler

Eski Başkan Trump, 6 Ocak 2021 tarihindeki ABD Kongre Binası saldırılarını kışkırtmadaki rolünün ardından, “şiddeti daha fazla kışkırtma riski nedeniyle” 8 Ocak 2021’de Twitter tarafından süresiz yasaklanmıştı. Twitter, o sırada Trump’ın mesajlarının şiddetin yüceltilmesine karşı kurallarını çiğnediğini söyledi. O zamandan şimdi yeniden açılana kadar onun Twitter profiline gelen ziyaretçiler, tweet’lerini görmek yerine “hesap askıya alındı” mesajıyla karşılanıyordu.

Twitter’ın uzun ve zorlu satın alma sürecinde Musk, Trump’ın hesabını geri alacağını söylemişti. Musk, geçtiğimiz mayıs ayında “Donald Trump’ı yasaklamanın doğru olmadığını düşünüyorum.” demişti. “Bence bu bir hataydı, çünkü ülkenin büyük bir bölümünü yabancılaştırdı ve sonuçta Donald Trump’ın sesini kesmekle sonuçlanmadı… O yüzden sanırım cevap, kalıcı yasağı tersine çevireceğim.”

Donald Trump Twitter hesabına geri dönecek mi?

Her ne olursa olsun, Trump’ın Twitter’a geri dönüp dönmeyeceği belli değil. Trump, Twitter’dan atıldıktan sonra, kurduğu bir firma tarafından geliştirilen sağcı bir sosyal medya şirketi olan Truth Social’a katıldı. Musk’ın Twitter’a yeniden katılmasına izin verilmesiyle ilgili yorumlarının ardından Trump, tekrar davet edilip edilmediğine bakılmaksızın Truth Social’da kalacağını söylemişti. “Twitter çok sıkıcı hale geldi. Twitter’daki pek çok iyi sesi, muhafazakar seslerin çoğunu attılar.” demişti.

Cumartesi günü, bir Soru-Cevap oturumu sırasında Musk’ın anketiyle ilgili soru sorulduğunda Trump, “Bunu düşünmüyorum, çünkü bunun için herhangi bir neden görmüyorum.” diyerek yeniden Twitter’a katılmayabileceğini dile getirdi. Ne var ki, Truth Social’daki takipçilerine cumartesi öğleden sonra, anketin kapanmasından yaklaşık üç saat önce Twitter anketi için oy vermelerini de söyledi.

Musk geçmişte kendisini merkezde duran bir kişilik olarak tanımlmıştı, ancak Mayıs 2022’de artık Demokratları destekleyemeyeceğini ve Cumhuriyetçilere oy vereceğini söylemişti. ABD ara seçimlerinin hemen öncesinde Musk, takipçilerine açıkça Cumhuriyetçilere de oy vermelerini de önermişti.

Öte yandan Musk; Jordan Peterson, Kathy Griffin ve The Babylon Bee’ye ait Twitter hesaplarının eski durumuna getirildiğini, yukarıda sözü edilen içerik moderasyon konseyinin kurulduğundan hiç bahsetmeden duyurmuştu. Musk, Trump’ın hesabını yeniden açma kararında da bir içerik denetleme konseyinin payından bahsetmedi. “Bu konsey toplanmadan önce önemli içerik kararları veya hesap eski haline getirme olmayacak” sözü havada kaldı gibi görünüyor.

Donald Trump Twitter hesabına geri dönmeye karar verirse, eski başkanın, bir kez daha en sevdiği propaganda aracına sahip olmasıyla 2024 ABD seçimleri üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Dünya medyası tarafından izlenen ve hem destek hem de yönlendirmek için kullanabileceği bir Twitter hesabı, yeniden seçilme hedefinde önemli bir araç olacaktır.

İLGİLİ HABERLER