Teknoloji

Elon Musk Twitter’daki moderasyonu bir konseyle yönetmeyi planlıyor

elon musk twitter

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, şirketin önemli moderasyon kararlarını almak için bir konsey oluşturduğunu söyledi. Cuma günü paylaştığı bir tweet’te Musk, söz konusu konseyin çok çeşitli bakış açılarına sahip olacağını ve konsey toplanmadan önce önemli içerik kararlarının alınmayacağını veya hesapların eski durumuna getirilmesi işlemlerinin olmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili ilk tweetinden birkaç saat sonra ise, “Son derece açık olmak gerekirse, Twitter’ın içerik denetleme politikalarında henüz herhangi bir değişiklik yapmadık.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir mesajı önceki tweetiyle alıntılayarak konuya açıklık getirdi.

Musk’ın Twitter’ı satın alma nedenlerinden biri, Twitter’ı ifade özgürlüğü için uygun bir platform haline getirmekti. Eski ABD Başkanı Donald Trump gibi tartışmalı isimlerin platforma geri dönmesine izin vermeyi düşüneceğini söylemişti. Cuma günkü duyuruyla, bu tür bir kararı konseye bırakacak gibi görünüyor.

Elon Musk Twitter için nasıl bir konsey düşünüyor, detaylar henüz belli değil

Tweet, Musk’ın konseyde ne tür bakış açılarını bulundurmak istediği, konseyde kaç kişinin olacağı, bunların nasıl atanacağı veya halihazırda şirkette mevcut olan içerik denetleme ve politika ekiplerinden ne kadar farklı olacağı hakkında herhangi bir ayrıntı içermiyor. Ancak Musk, platformun mevcut moderasyon sistemlerinin nasıl çalıştığı konusunda başkalarıyla hemfikir olmadığını açıkça gösterdi. Şirketin yönetimini ele aldığında yaptığı ilk işlerden biri, şirketi satın alması öncesinde kararlarını kamuoyu önünde eleştirdiği politika şefi Vijaya Gadde de dahil olmak üzere birkaç yöneticiyi kovmak oldu.

Aslında diğer sosyal medya şirketleri de benzer bir yaklaşımı denedi. Meta’nın, Facebook’un platformuna ve moderasyon kararlarına hükmeden ve bağımsız bir yapı olarak konumlandırılan bir gözetim kurulu var. Ancak eleştirmenler, kurulun kararlarını uygulamak için gerçekte ne kadar güce sahip olduğu konusunda bazı şüphelerini dile getiriyor. Ayrıca, teknoloji şirketlerinin platformlarını nasıl yönetebileceklerini dikte edebilecek bir potansiyel mevzuat ağı da var. Bu, hangi ifade özgürlüğü ideallerini hedeflediklerine bakılmaksızın, Twitter ve diğer platformların ne tür moderasyon kararları verebileceğini sınırlayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER