Teknoloji

Trump Facebook, Twitter, YouTube şirketlerine ve tepe yöneticilerine dava açtı

ABD Başkanı Donald Trump Snapchat

Eski ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada Facebook, Twitter ve YouTube şirketlerinin yanı sıra bu her bir şirketin CEO’suna karşı dava açmayı planladığını duyurdu.

Trump, New Jersey eyaletinin Bedminster şehrinde düzenlediği bir basın toplantısında dava açma kararını duyurdu. Eski başkan davaların “gölge yasağının sona ermesi, susturma ve herkesin çok iyi iptalin durdurulması” ile sonuçlanacağına inandığını da dile getirdi. Trump ve birçoğu tütün endüstrisinden geldiği söylenen avukatları, davaları Florida’nın Güney Bölgesi’nde açmayı planlıyor ve her biri için toplu dava statüsü almayı umuyor.

Trump, teknoloji devlerinin Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Hatta Facebook’u davalardan birinde “devlet aktörü” olarak nitelendiriyor. Alphabet CEO’su Sundar Pichai’ye karşı açılan dava, YouTube’u davalı olarak gösteriyor. Trump, “Bizim davamız bu sansürün anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacak” dedi ve her bir şirketten cezai tazminat talep etmeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Florida’da dava açma kararı, Trump için erken aşamada bir engel teşkil edebilir. Reuters tarafından belirtildiği gibi, hem Facebook hem de Twitter hizmet şartlarında, kendilerine karşı açılan herhangi bir davanın Kaliforniya’daki belirli mahkemelerde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

6 Ocak 2021 tarihindeki ABD Kongre Binası Baskınından sonra, hem Twitter hem de Facebook Trump’ın platformlarındaki hesaplarını askıya almıştı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg o sırada, “Başkanın bu dönemde hizmetimizi kullanmaya devam etmesine izin vermenin risklerinin çok büyük olduğuna inanıyoruz.” demişti. Trump’ın dava hamlesi, Facebook Gözetim Kurulu’nun şirketin eski başkanın hesabını askıya almasının “uygun” olduğunu söylemesinden yaklaşık iki ay sonra geldi. Facebook şu anda yasağı en az Ocak 2023’e kadar sürdürmeyi planlıyor. Kararın ardından Trump, Facebook’un eylemlerini “toplam bir rezalet ve ülkemiz için bir utanç” olarak nitelendirmişti.

İLGİLİ HABERLER