Teknoloji

Donald Trump artık iPhone kullanıyor

facebook donald trump
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

donald trumpABD Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan sonra da eski ve güvenliği konusunda şüpheler barındıran Android telefonunu kullanmaya devam etmişti. Ancak ABD Başkanı’nın inadı yaklaşık iki ayın sonunda kırılmışa benziyor. Beyaz Saray’ın sosyal medya direktörü Dan Scavino Jr., Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Trump’ın birkaç hafta önce bir iPhone’a geçiş yaptığını belirtti. Scavino Jr., iPhone’dan gönderilen tweetlerin bizzat Trump tarafından yazıldığının da altını çizdi.

Bazı Twitter kullanıcıları, Trump’ın son haftalarda gönderdiği bazı tweetlerin iPhone üzerinden gönderildiğini farketmişti. Ancak bu tweetlerin ABD Başkanı mı yoksa ekibi tarafından mı yazıldığı anlaşılamamıştı.

Trump, göreve başladıktan sonra da eski ve güvenliği şüpheli Android cihazını kullanmaya devam ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Başkanın 20 Ocakta gerçekleştirilen yemin töreninden önce eski telefonunu teslim ettiği iddia edilmişti. Ancak daha sonrasında telefonun hâlâ Trump tarafından tweet atmak için kullanıldığı anlaşılmıştı.

Trump’ın telefon kullanım alışkanlıkları hem Kongre üyelerini hem de bazı senatörleri endişelendirmişti. İki senatör geçtiğimiz ay ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’e bir mektup yazarak bu endişelerini paylaşmıştı. Mektupta bahsedilen endişelerden ilki, Trump’ın kendi cihazını kullanmasının başkanlık süresince yapılanların kayda alınmasını engellemesi olmuştu. Cihazın yeteri kadar güvenli olmadığı için sanal korsanlara davetiye çıkardığı da şikayet edilen ikinci nokta olmuştu. Bu mektuptan bir süre sonra Trump’ın Kuzey Kore’nin füze testleriyle ilgili bilgi notlarını okumak için telefonunun flaş ışığını kullanırken görüntülenmesi de bu endişeleri artırmıştı.

Donald Trump Apple’a karşı tutumunu yumuşatıyor

iPhone kullanmaya başlaması, Trump’ın Apple’a karşı olan tutumunun da değişmeye başladığını gösteriyor. Donald Trump, geçtiğimiz yıl adaylık kampanyası sırasında Apple’ın San Bernardino saldırısında FBI ile işbirliği yapmamasını eleştirmiş ve boykot çağrısında bulunmuştu.

Trump’ın yeni telefonu eskisine kıyasla daha güvenli bir seçenek gibi görünse de, güvenlik endişelerini dindireceğe benzemiyor. Apple’ın telefonlarının da belli saldırılara açık olduğu biliniyor. Bu nedenle Trump için en uygun çözüm, tıpkı Obama’nın yaptığı gibi, özellikleri fazlasıyla kısıtlanmış bir telefon kullanmak gibi görünüyor. Ancak sosyal medya tutkunu Donald Trump için bu seçeneğin uygulanmasına pek ihtimal verilmiyor.

İLGİLİ HABERLER