Teknoloji

Yakında havalimanlarına girerken dizüstü bilgisayarları çıkarmaya gerek kalmayacak

dizustu bilgisayar

Dizüstü bilgisayar sahipleri için havalimanlarına giriş yapmak zahmetli bir eylem olabiliyor. Ancak yakında bu eskisi kadar zahmetli bir durum olmaktan çıkabilir. Bu yaz itibarıyla ABD’deki havalimanlarında kullanılmaya başlayacak yeni bir tarayıcı, dizüstü bilgisayarları çantadan çıkarmadan güvenlik kontrolünden geçmeyi mümkün kılacak.

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) Direktörü David Pekoske, geçtiğimiz hafta düzenlediği bir basın toplantısında, söz konusu tarayıcıdan 300 adet sipariş edildiğini açıkladı. Bu tarayıcılar sayesinde havalimanlarındaki güvenlik kontrollerinde çantaların içindekileri üç boyutlu biçimde görmek mümkün olacak. Söz konusu tarayıcılar, gelecekte bazı nesneleri otomatik biçimde tespit etme yeteneğine de kavuşacak.

Bu tarayıcılardan bazıları, pilot program çerçevesinde ABD’deki çeşitli havalimanlarında kullanılıyor. Test çalışmalarında yeni tarayıcının güvenlik kontrollerini hızlandırmadığı belirtilse de, teknolojiye alışılmasıyla birlikte hızın da artacağı düşünülüyor. David Pekoske, güvenlik kontrollerinin hızlanması için daha fazla personele ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

ABD’deki havalimanı sayısını düşününce yeni tarayıcılardan sadece 300 adet sipariş edilmesinin yanlış bir tercih olduğu söylenebilir. TSA uzun vadede 2000 X-ray cihazını son teknoloji tarayıcılarla değiştirmeyi planlıyor. ABD Başkanı Donald Trump ise 2020 bütçesine 300 tarayıcı için ödenek çıkarmayı planlıyor.

Dizüstü bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlarının çantalardan çıkarılıp ayrıca güvenlik kontrolüne sokulması, ciddi bir vakit kaybına yol açabiliyor. Bu teknoloji yaygınlaştığında havalimanlarındaki kuyrukların azalacağı rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER