Teknoloji

Disney metaverse deneyimleri üzerinde çalışan ekibin işine son verdi

disney metaverse

Disney metaverse deneyimleri üzerine çalışan “yeni nesil hikaye anlatımı ve tüketici deneyimleri birimini” kapatma kararı aldı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, şirket bu birimde çalışan herkesin işine son verdi. Birimin toplam çalışan sayısının 50 civarında olduğu ve şirketin elindeki fikri mülkiyetten yeni nesil teknolojilerle hikaye anlatımında nasıl yararlanabileceğinin birim tarafından araştırıldığı belirtildi.

Ekibin işine Disney genelindeki üç kademeli işten çıkarmaların ilki çerçevesinde son verildiği söyleniyor. Şirket toplamda 7 bin kişiyi işten çıkararak 5.5 milyar dolar tasarruf etmeyi hedefliyor. İşten çıkarma haberleri geçtiğimiz kasım ayında Bob Iger’in Disney CEO’luğunu Bob Chapek’ten devralmasının ardından etrafta dolaşmaya başlamıştı.

Disney metaverse konusundaki hedeflerini geçtiğimiz yılın şubat ayında paylaşmıştı. Bu paylaşım, Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesinden dört ay sonra gerçekleşmişti. Chapek, “yeni nesil hikaye anlatımı birimi” olarak adlandırılan ekibin başına Mike White’ı getirmişti. 10 yıldan uzun süredir Disney’de çalışan White’ın işten çıkarmalardan etkilendiği düşünülmüyor. LinkedIn profiline bakıldığında White’ın şirkette ilk olarak video oyun biriminde görev yaptığı görülüyor.

Chapek geçtiğimiz yıl konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Yaklaşık 100 yıldır şirketimiz, hikayeleri daha derin ve daha etkili yollarla hayata geçirmek için teknolojiden yararlanarak eğlenceyi tanımladı ve yeniden tanımladı. Bugün, bu evrenleri birbirine bağlama ve izleyicilerin hikayelerimizi nasıl deneyimlediği ve onlarla nasıl etkileşim kurduğuna dair tamamen yeni bir paradigma yaratma fırsatına sahibiz… Buna metaverse diyoruz.”

Disney’in ekibinin hangi deneyimler üzerinde çalıştığı bilinmiyor. Ancak The Wall Street Journal’ın haberinde “fantezi sporlar, eğlence parkı programları ve diğer tüketici deneyimlerinin” ekibin çalışma alanında olabileceği söyleniyor.

Bu noktada Disney CEO’su Bob Iger’in metaverse konusunda “şüpheci” bir isim olmadığını belirtmek gerekiyor. The Wall Street Journal’ın haberinde Iger’in Genies Inc. isimli bir girişimin yönetim kurulunda olduğu hatırlatılıyor. Bu şirket, kullanıcıların sanal avatarlarını oluşturmasına yardımcı oluyor.

Disney metaverse hedeflerinde sıkıntı yaşayan tek şirket değil

Disney metaverse konusunda büyük hedeflerini gerçekleştirme konusunda sıkıntı yaşayan tek şirket değil. Bu alanda çok iddialı olan Meta bile kendi teknolojisinin uyarlamasını inşa etmekte sıkıntı yaşıyor. Meta’nın metaverse çalışmalarını yürüten Reality Labs birimi geçtiğimiz yılı 13.72 milyar operasyon zararıyla kapatmıştı.

İLGİLİ HABERLER