Teknoloji

Dahili 5G destekli Samsung Exynos 980 işlemci duyuruldu – Video

samsung exynos 980

Samsung kendi bünyesinde geliştirdiği yeni işlemciyi IFA 2019 kapsamında duyurdu. Exynos 980 adını taşıyan bu işlemci, 5G modemin doğrudan CPU’ya entegre edilmesine yönelik atılmış büyük bir adım olma özelliğini taşıyor. Şimdiye kadar gördüğümüz çözümlerin çoğunda gelecek nesil mobil şebeke teknolojisi için ayrı bir modeme ihtiyaç duyuluyordu.

Her ne kadar küçük bir değişiklik gibi görünse de, Exynos 980 gelişi büyük önem taşıyor. Qualcomm gibi, gelecek nesil amiral gemisi Snapdragon işlemcisine 5G modem eklemenin sözünü veren Qualcomm gibi, Samsung da Exynos yongalarını kullanacak gelecekteki telefon ve tabletleri için 5G’yi varsayılan seçenek hâline getiriyor.

Ayrıca Samsung Exynos 980’in kullanımıyla birlikte 5G bağlantısı için ek modem yongası kullanmak gerekmeyecek. Böylelikle içeride daha fazla alan açılmış olacak. Bu boşalan alan 5G’nin güç verimliliği daha yüksek biçimde çalışmasına da olanak sağlayabilir.

Exynos 980 yongası 8nm tabanlı bir işlemci. 5G desteğinin yanı sıra 2G ağlarını bile destekliyor. Samsung, bunun gigabit mertebesinde LTE hızlarına çıkabileceğini, 2.55Gbps 6 GHz altı banttaki 5G hızlarını destekleyeceğini söylüyor. Ancak, elektromanyetik dalga spektrumunun daha yüksek frekanslı diliminde çalışan mmWave şebekelerine destek sunulup sunulmadığı konusunda herhangi bir bilgi vermiyor. Gelecekte bu tip ağların daha fazla yayıldığını göreceğiz.

samsung exynos 980
Samsung Exynos 980

Exynos 980 yapay zekâ ile daha güçlü olacak

Sekiz çekirdekli yeni yonganın daha iyi performans göstereceği belirtiliyor. Özellikle yapay zekâ tabanlı görevler için eklenen dahili nöral işlem birimi (NPU) dikkat çekiyor. Samsung, bunun öncekine göre 2.7 kat daha hızlı olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra yonga, çözünürlüğü 108 megapiksele kadar çıkan kameraları ve en fazla beş farklı kamera sensörünü destekleyebiliyor.

Gelecekte Türkiye’de satışını göreceğimiz 5G destekli Samsung telefonlarında çok büyük ihtimalle Exynos 980 işlemciyi göreceğiz. Samsung amiral gemisi cihazlarında, ABD gibi ülkeler için Qualcomm’un Snapdragon işlemcilerini kullanmayı tercih ederken, aralarında Türkiye gibi ülkelerin bulunduğu uluslararası pazarlarda tercihini kendi üretimi Exynos işlemcilerden yana kullanıyor. Exynos 980 bu yılın sonu itibarıyla üretim hattına girecek. Bu da Galaxy S11’de yeni işlemciyi görebileceğimiz anlamına geliyor.

Galaxy S10 serisi içinde, serinin diğer üyelerinden daha yüksek fiyata sahip olan bir çeşit bulunuyordu. Bu cihaz Qualcomm ve Samsung arasındaki iş birliğinin neticesinde Snapdragon işlemcili olarak çıkmıştı. Gelecek yıldan itibaren ise Samsung’un amiral gemisi telefonlarında 5G’nin varsayılan bir özellik hâline geldiğini görebiliriz. Hız tarafında ne kadar artış sunarsa sunsun, Samsung’un yapacağı önemli bir hamle olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER