Teknoloji

Curiosity Mars gezegeninin bir zamanlar hayatı desteklemiş olabileceğine dair bulgulara ulaştı

NASA, birkaç aydır Mars yüzeyinde gezinmekte olan Curiosity uzay aracının gezegen üzerinde bir zamanlar hayatı desteklemek için gerekli koşulların bulunduğuna dair kanıtlara ulaştığını açıkladı. Kızıl gezegen üzerindeki bir kaya üzerinde sondaj çalışmaları yapan uzay aracının topladığı örnekler incelendiğinde bu sonuçlara ulaşıldı. Kaya tozunun içinde sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen, fosfor ve karbon gibi mikrobiyotik yaşam için önem arz eden tüm kimyasal bileşenlere rastlandığı kaydedildi.

nasa-curiosity-130313

Kaya örneğinin bulunduğu yeri Yellowknife Körfezi olarak adlandıran bilim insanları buranın milyonlarca yıl önce kurumuş bir nehir sisteminin sonuna veya göl yatağına benzediğini kaydetti. Bu nedenle bölgenin sulak olduğu zamanlarda mikroskobik yaşam için elverişli bir ortam oluşturduğuna inanılıyor. Ne var ki, uzay aracı fosilleşmiş mikroplara veya metabolizmalarına rastlayamadı. Curiosity’nin en detaylı kamerası bile bu kadar küçük boyutlu cisimlerdeki detayları yakalayacak şekilde geliştirilmedi. Yine de, NASA bilim insanları bu son kanıtı dünya dışında başka bir gezegende de bir zamanlar yaşam olduğuna dair en önemli kanıt olarak nitelendiriyor.

Uzay aracının kimya ve mineraloji ekipmanının geliştiricisi David Blake bulduklarını mineralli toprağın kalıntıları olarak nitelendirdi. Kimya ve mineraloji ekipmanı X ışınlarını kullanarak çeşitli minerallarn miktarını ölçüyor. Sondajın yapıldığı yerdeki kayanın yüzde 20’sinin suyla oluşmuş kil minerallerinden ibaret olduğu sonucuna varılmıştı. Curiosity’nin örnek analiz aracı kaya tozunun oksitlenmiş ve oksitlenmemiş kimyasallar barındırdığını da ortaya çıkardı. Bunlar dünyadaki mikrobiyal yaşamı destekliyor ve bir zamanlar da Mars’ta böyle bir yaşamı desteklediğine innaılıyor.

NASA Mars Keşif Programının başındai bilim insanı olan Michael Meyer, Curiosity’nin örnek çalışmaları yaptığı çevreyi nötral olarak nitelendirdi, buranın fazla tuzlu olmadığını, ayrıca mikroorganizmalar için, eğer orada bulunmuşlarsa su içerebileceği ihtimalinin bulunduğunu kaydetti. NASA, aracın önümüzdeki günlerde başka bir örnek almak için yeniden sondaj yapacağını kaydetti. Eğer bir şeyler vadeden sonuçlara ulaşılmazsa, Curiosity hedef noktası olan Sharp Dağına doğru yolculuğuna kaldığı yerden devam edecek.

İlgili >> NASA JPL

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER