Teknoloji

Fransa Skype’tan vergi almanın peşine düştü

Fransa internet şirketlerine yönelik vergi veya ücret planlarıyla çeşitli aralıklarla gündeme geliyor. Son olarak bu ülkede faaliyet gösteren bir düzenleyici kuruluş olan Arcep Microsoft’tan Skype’ı bir telekomünikasyon operatörü olarak tescil ettirmesini, böylelikle servisin yerel hukuk kanunlara uygun şekilde işlemeye devam etmesini talep etti.

skype-logo-141112

Kuruluş, VoIP servisinin normal bir telekomünikasyon operatörünün uymak zorunda olduğu kurallara uygun şekilde hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Acil durum aramalarının yönlendirilmesi, yasal dinlemeye imkan sağlayacak şekilde bir sistemin entegre edilmesi gibi normal bir operatörün karşılaması gereken kıstaslara Skype’ın da uyması gerektiğine inanan Arcep aslında Nisan 2012’den beri bu taleplerini kabul ettirmeye çalışıyor.

Düzenleyici kuruluş son olarak Paris’teki savcılarla irtibata geçerek taleplerinin uygulanması konusunda yasal baskının uygulanmasını talep etti. Arcep adına konuşan sözcü Jean François Hernandez, “bir Fransız operatör olarak davranacaksanız, bir operatör olarak başvurunuzu yapmalısınız” şeklinde konuştu. Skype’ın yerel bir operatör hâline gelmesiyle birlikte Fransa’daki kazançları üzerinden vergiye de tabi tutulması gerektiğini vurguldı.

Meseleye bazı telekomünikasyon operatörleri de kayıtsız kalmadı. France Telecom yöneticisi Stephane Richard Skype ve diğer VoIP şirketlerinin normal telekomünikasyon şirketlerine göre haksız avantaja sahip olduklarını, aynı tipte servisleri geliri paylaşmak zorunda olmadan sunduklarını kaydetti. Skype’ın yerel operatör olmasıyla birlike telekomünikasyon sektörünün daha dengeli bir düzen ortamına kavuşacağını da sözlerine ekledi.

Microsoft Fransız idari organlarla temasa geçti ve Skype’ın Fransız kanunlarına göre faaliyet gösteren bir elektronik iletişim servis sağlayıcısı olmadığını dile getirdi. Yine de, Arcep ile yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini de kaydetti. Ayrıca Microsoft Avrupa Birliği kanunlarının Skype’ı ve diğer VoIP servislerini telekomünikasyon şirketleri olarak görmediğine de dikkat çekilmesi gerektiğini işaret etti.

İlgili >> New York Times

İLGİLİ HABERLER