Teknoloji

Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu buluşmasını canlı yayın ile izleyin

Crew Dragon ile Uluslararası Uzay İstasyonu buluşmasını canlı yayın ile izleyin
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Cumartesi akşam saatlerinde SpaceX, Crew Dragon adlı yeni uzay aracı ile NASA astronotlarını ilk kez uzaya taşıma görevini başarılı bir şekilde başlatmıştı. Ancak iş henüz bitmedi. Yaklaşık bir günü yörüngede geçirmekte olan SpaceX’in uzay aracının iki yolcusu; NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, Türkiye zamanına göre bu öğleden sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) yanaşacak.

SpaceX’in Crew Dragon uzay aracının otomatik yanaşma sistemi var. Bir dizi sensör ve kameranın yardımıyla araç UUİ’ye yanaşacak ve daha sona da mevcut kapıya bağlanacak. Crew Dragon bu tekniği geçen yıl, SpaceX uzay aracının bir test versiyonunu üzerinde mürettebat olmadan test etmiş ve Uluslararası Uzay İstasyonuna başarılıyla bağlanmıştı. Ancak bu sefer Crew Dragon değerli bir yük taşıyor.

Crew Dragon, Bob Behnken ve Doug Hurley’i kendi başına istasyona ulaştırma yeteneğine sahip olsa da, iki astronot uzay istasyonuna yaklaştıklarında elle uçuş da yapmayı planlıyorlar. İstasyona 220 ile 170 metre arası bir mesafe kala, mürettebat kapsülü elle uçuracak, bunun için de aracın içindeki dokunmatik ekranlı arayüzü kullanacak. Bunu tamamladıklarında otomatik sistem yönetimi yeniden ele alacak ve Crew Dragon istasyona bağlanmak için geride kalanları yerine getirecek.

NASA, Crew Dragon’un uzay görevini internet üzerinden canlı yayınlıyor. Türkiye saatiyle 17.29’da gerçekleşecek bu işlem öncesinde NASA’nın internet TV yayınının karşısına geçerek bu önemli anlara tanıklık edebilirsiniz. Bunun için yukarıdaki canlı yayın penceresini kullanabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER