Teknoloji

Baidu’nun yeni sohbet botu Ernie Bot resmi olarak yayında

baidu

Baidu, Çin hükümetinin onayının ardından Ernie Bot adını verdiği sohbet botunu resmi olarak kullanıma sundu. Ernie Bot, Baidu’nun web sitesinden veya uygulama mağazalarından indirilebilecek. Temel rakibi ChatGPT gibi Ernie Bot, kullanıcılara pazar analizi yazmada, pazarlama sloganı fikirleri sunmada ve belgeleri özetlemede yardımcı olabilecek.

Ernie Bot’da global erişim, Yerel Sınırlamalar

Ernie Bot, global olarak erişilebilir durumda, ancak kayıt ve giriş için bir Çin numarasına ihtiyaç duyuluyor. Baidu uygulaması Türkiye’deki Google Play Android ve App Store iOS uygulama mağazalarında mevcut, ancak yalnızca Çince olarak sunuluyor. Ayrıca şirket, Ernie Bot için bir eklenti mağazası da açtı. Şirket temsilcileri, Ernie Bot’un lansmanından itibaren ilk 19 saatte 1 milyon kullanıcıya ulaştığını belirtti.

Baidu, Ernie Bot dışında, kullanıcıların jeneratif yapay zekanın dört temel yeteneğini – anlama, üretme, akıl yürütme ve hafıza – tam anlamıyla deneyimlemelerini sağlayacak bir dizi yeni yapay zeka yerel uygulaması sunmayı planlıyor. Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, Ernie Bot üzerinden “kıymetli, gerçek dünya insan geri bildirimi” toplayarak temel modeli Ernie’yi geliştireceklerini ve Ernie Bot’a daha fazla yenilik getireceklerini belirtti.

Ernie Bot’un yolu oldukça karmaşık. Baidu’nun ilk sunumu, önceden kaydedilmiş videolar kullanarak yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmıştı. Reuters’in haberine göre, Baidu ve diğer şirketler ticari olarak lansman yapmadan önce hükümete güvenlik değerlendirmeleri sunmak ve Çin’in jeneratif yapay zeka yönergelerine uygun olduklarını kanıtlamak zorunda kaldılar. Çin hükümeti tarafından onaylanan diğer şirketler arasında SenseTime, Baichuan Intelligent Technology, Zhipu AI ve MiniMax bulunuyor. Çin’in jeneratif yapay zeka yönergelerine göre, şirketler “sosyalizmin temel değerlerine uygun hareket etmeli” ve temel modeller için eğitim verileri hükümet tarafından meşru kabul edilen kaynaklardan gelmeli.

İLGİLİ HABERLER