Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Google hakkında bir inceleme daha

google avrupa birligi

Avrupa Birliği, Google ve şirketin politikalarını mercek altına almaktan vazgeçmiyor. Avrupa Komisyonu tarafından Reuters’e yapılan açıklamada, Google’ın veri toplama politikaları hakkında bir ön inceleme başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada detaylara girilmese de, sızan bir belge sayesinde bazı detaylara ulaşmak mümkün oluyor. Buna göre; soruşturmada öncelikli olarak yerel arama, reklamlar, giriş yapılan servisler ve internet tarayıcıları üstüne odaklanacak. Kısacası, Avrupa Birliği’nin Google’ın temel faaliyet alanlarını mercek altına alacağı söylenebilir.

Google’dan şu an için konu hakkında bir açıklama gelmiş değil. Ancak şirket, geçmişte kullanıcı verilerinden servislerini geliştirmek ve kullanıcılara daha fazla kontrol imkanı sağlamak için yararlandığını açıklamıştı.

Google Avrupa Birliği tarafından ciddi cezalara çarptırılmıştı

Bu ön soruşturmanın daha kapsamlı bir incelemeyle sonuçlanmasının garanti olmadığını belirtmekte fayda var. Ancak Avrupa Birliği’nin Google’a ceza kesme konusunda çekingen davranmadığını da unutmamak gerekiyor. Avrupa Birliği’nin geçmişte kısıtlayıcı reklam sözleşmeleri, rekabete aykırı Android politikaları ve benzer iddialar nedeniyle kestiği ceza miktarı 8 milyar avroyu geçmiş durumda.

Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin Google’ın veri toplama politikalarında sorunlu bir nokta bulması sürpriz olmayacaktır. Özellikle bazı üye ülkelerde Google’a kesilen cezalar, Avrupa Birliği’nin de benzer bir aksiyon alma ihtimalini artırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER