Manşetler

Avrupa Birliği Google’a Android nedeniyle ceza kesti

google play store çince uygulamalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birliği android cezaGoogle bir süredir Avrupa Birliği’yle çeşitli konular hakkında yasal mücadele içindeydi. Bunlar özellikle tekelcilik potansiyeliyle ilgiliydi. Bugün Avrupa Komisyonu, Android’in sahibine rekor olarak nitelendirilebilecek bir ceza kesti.

Avrupa Komisyonu, çeşitli tekelcilik karşıtı yasaları ihlâl ettiği gerekçesiyle Google’a 4.34 milyar avro (24.3 milyar TL) ceza kesildiğini duyurdu. Komisyona göre, Google Android cihaz üreticilerine ve mobil operatörlere hukuk dışı çeşitli kısıtlamalarda bulunarak genel internet aramalarındaki hakim pozisyonunu daha da güçlendiriyor. Google’ın Android cihaz üreticilerine, Google Arama uygulamasının ve Google Chrome’un önceden yüklü olarak sunulmasını Google Play Store lisansı için şart koştuğuna da dikkat çekiliyor.

Dahası, Avrupa Komisyonu Google’ın çeşitli büyük üreticilere ve mobil operatörlere büyük ödemeler yaparak bunları Google Arama uygulamasını cihazlarına önceden yüklemeleri için teşvik ettiğine de vurgu yapıyor. Cezanın gerekçelerinden biri olarak Google’ın, Android mobil işletim sisteminin özelleştirilmiş bir versiyonunu çalıştıran cihazlarında Google uygulamalarını da ön yüklü olarak sunmak isteyen çeşitli cihaz üreticilerine engel olması da gösteriliyor.

Google CEO’su Sundar Pichai de Avrupa Birliği tarafından verilen cezayla ilgili bir açıklama yaptı. Pichai, söz konusu kararın Android telefonların; komisyonun kendi pazar araştırmasındaki katılımcıların yüzde 89’u tarafından da teyit edildiği gibi, iOS telefonlarla rekabet ettiği olgusunu görmezden geldiğine dikkat çekti. Kararın aynı zamanda Android’in, Android cihazlar üreten ve satan binlerce telefon üreticisi ve mobil şebeke operatörlerine, işlerini Android ile kurmuş dünya çapındaki milyonlarca uygulama geliştiriciye ve artık son teknoloji akıllı telefonları satın alabilen milyarlarca tüketiciye ne kadar fazla seçenek sunduğunu da gözden kaçırdığını da sözlerine ekledi. Öte yandan bugün alınan kararın, Android ile elde ettiğimiz titiz dengeyi olumsuz etkileyeceğinden ve açık platformlara karşı özel sistemler lehinde sorunlu bir işaret vermiş olmasından duyduğu kaygıyı da dile getirdi. Pichai, kararı temyize götüreceklerini de belirtti.

İLGİLİ HABERLER