Teknoloji

Asus dizüstü bilgisayarları OLED ekrana büyük bir geçiş yapıyor

asus oled

Asus, 4K OLED HDR ekrana sahip ilk 16 inç dizüstü bilgisayarlardan ikisi olan ProArt StudioBook 16 OLED ve ProArt StudioBook 16 Pro OLED’i duyurdu. Asus’a göre, ekranlar DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü kaplayacak ve 1.000.000:1 kontrast oranı sunacak. Bu özelliklerin hiçbiri 4K OLED paneller arasında yaygın değildir. Dizüstü bilgisayarlar, renk açısından kritik olarak nitelendirilen uygulamalarda çalışan yaratıcı profesyonelleri hedefliyor.

İki cihaz, klavye destesinin sol tarafında fiziksel bir tekerlek olan Asus Dial adlı ilginç yeni bir çevre birimi ile birlikte geliyor. Kullanıcılar, Asus’un After Effects, Photoshop, Photoshop Lightroom Classic ve Premiere Pro’yu içerdiğini söylediği Adobe uygulamalarında çeşitli parametreleri ayarlamak için bu denetleyiciyi eşleyebilir.

StudioBook 16 ve StudioBook 16 Pro, yılın dördüncü çeyreğinde, sırasıyla 1999,99 dolar ve 2499,99 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. İki model arasındaki fark büyük ölçüde işlemciler olacak. Pro, AMD Ryzen 5000 H-Serisi mobil işlemci veya Intel Xeon işlemcinin yanı sıra Nvidia RTX A2000 veya A5000 GPU ile gelebilir; normal StudioBook ise, bir Ryzen 5000 H serisi veya Intel Core i7 yongası ve bir Nvidia GeForce RTX 3070 veya RTX 3060 GPU’ları ile gelebilir.

asus vivobook pro 14x
Asus Vivobook Pro 14X

Asus’un bütçe odaklı VivoBook serisi de OLED ekranlarla donatıldı ve bazılarında dokunmatik yüzeyde yerleşik Asus Dial’ın dijital versiyonu olacak. 14 inç, 15 inç ve 16 inç modeller 749,99 dolardan yurt dışı fiyatlarıyla sunulacak.

Yılın dördüncü çeyreğinde gelecek bir başka model de, 2799,99 dolar yurt dışı fiyatına sahip olan, yaratıcı odaklı yeni bir ZenBook Pro Duo 15 OLED. Bu modelin klavye bölümünde Asus’un imza niteliğindeki ikincil dokunmatik ekranı bulunuyor. Sadece tek ekranlı, Duo olmayan bir sürüm de 1469,99 dolardan başlayan yurt dışı fiyatlarıyla satışa sunulacak. Duo, Core i9’a kadar Intel işlemciler ve bir RTX 3070 GPU içerir; standart modelde Ryzen 5000 işlemciler ve Nvidia RTX 3050 Ti GPU bulunur.

Akıllara durgunluk verecek kadar hafif olduğu bilinen Asus’un ExpertBook iş dizüstü bilgisayarları bile OLED paneller kazanıyor. Yeni ExpertBook B5 OLED ve dönüştürülebilir B5 Flip OLED, 1299,99 dolardan başlayan fiyatlarla sunulacak. Bunlar 11. Nesil Intel işlemcilerle destekleniyor.

Asus, bu yılın başlarında duyurduğu ZenBook 13 OLED‘i ile ultra taşınabilir pazarda bir sıçrama yapmıştı. Bu dizüstü bilgisayar lüks bir ekran teknolojisini 800 dolar gibi nispeten düşük bir yurt dışı fiyatıyla sunuyordu. Samsung, bu yıl dizüstü bilgisayar boyutunda OLED panelleri seri üretme planlarını açıkladıktan sonra, bunların daha küçük ve daha uygun fiyatlı modellerde büyük ölçekte uygulandığını görmeye başlamamız an meselesiydi. Asus ile birlikte dizüstü bilgisayarlarda OLED ekran döneminin büyük ölçekte başladığını görüyoruz.

İLGİLİ HABERLER