Teknoloji

Apple ve VirnetX arasındaki davada mahkemeden yeni karar

apple yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’nin Teksas eyaletinde bir mahkeme, Apple’ın İsteğe Bağlı VPN özelliğiyle ilgili patentler nedeniyle VirnetX şirketine 502.8 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Söz konusu özellik, iOS kullanıcılarının VPN bağlantılarına erişmesini sağlıyor. Apple ve kimi zaman bir patent trolü olarak tanımlananan VirnetX arasındaki kavga bundan 10 yıl önce başlamıştı. VirnetX, Apple’ın FaceTime ve İsteğe Bağlı VPN özelliklerinin kendisine ait patentleri ihlâl ettiğine öne sürmüştü.

Apple’dan yapılan açıklamada karara itiraz edileceği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı: “Bu dava on yıldan uzun bir süredir devam ediyor. Ürünlerimizin ana operasyonlarıyla ilgisiz ve patent ofisi tarafından iptal edilen patentler konu ediliyor. Bu tarz davalar sadece inovasyonu engellemeye ve müşterilere zarar vermeye hizmet eder.”

Bu yıl içinde ABD’deki bir temyiz mahkemesi, Apple’ın VirnetX’in patentlerini ihlâl ettiğine yönelik ayrı bir karar için yaptığı itirazı reddetmişti. Taraflar arasındaki uzun soluklu kavgada alınan kararlar da zaman içinde değişiklik göstermişti. Teksas eyaletindeki federal mahkeme, 2018’de Apple’ın VirnetX’e internet tabanlı iletişimle ilgili dört patentin ihlâli nedeniyle 502.6 milyon dolar ödemesine hükmetmişti.

Ancak 2019’un kasım ayında üç üyeli bir jüri kurulu, bu tazminatı geçersiz kılmıştı. Ancak jüriler, eski iPhone modellerinde iki VirnetX patentinin ihlâl edildiği yönündeki kararı değiştirmemişti. Apple da VirnetX davasında bu kararın yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER