Teknoloji

Apple patent ihlâli gerekçesiyle 502.6 milyon dolar tazminat ödeyecek

apple

apple patentApple patent ihlâli yaptığı gerekçesiyle VirnetX isimli şirkete 502.6 milyon dolar tazminat ödeyecek. İki şirket arasındaki kavga, bundan 8 yıl önce Apple’ın iMessage ve FaceTime’da VirnetX’in patentlerini izinsiz olarak kullandığı iddiasıyla başlamıştı.

VirnetX internet üzerinden iletişimle ilgili dört patentini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Cupertino merkezli şirketi dava etmişti. Ancak daha sonra dava süreci iyiden iyiye dallanıp budaklanmış ve başka davaları doğurmuştu. Son olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Apple’ın 439.7 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmiş, Apple da bu hükme itiraz etme kararı almıştı.

“Patent trolü” olarak tanımlanan VirnetX’in iş modeli, gerçekten ürün geliştiren şirketleri mahkemeye verip tazminat almak üzerine kurulu durumda. Merkezi Nevada eyaletinde bulunan şirket, davalarını ise patent trollerinin istediği doğrultusunda kararların alındığı Doğu Teksas’ta açıyor.

VirnetX, resmi belgelerde iş modelinin temelini patent portföyünün oluşturduğunu açık biçimde belirtmekten çekinmiyor. Borsada işlem gören bir şirket olan VirnetX’in hisseleri kararın açıklanmasının ardından yüzde 44 oranında değer kazandı.

Ancak Apple patent davasında hâlâ işleri kendi lehine çevirebilir. Washington’da bulunan federal temyiz mahkemesi, hâli hazırda geçersiz kılınan patentlerin bulunduğu dava dosyalarını inceliyor. Bu inceleme sonucunda ortaya Apple’ı sevindirecek bir kararın çıkması da ihtimaller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER