Ulaşım

Sürücüsüz Apple Car otomobili 2024 yılında yollara çıkabilir

apple m4 mac

Apple bir kez daha otomobil geliştirme fikriyle ciddi şekilde ilgileniyor gibi görünüyor. Reuters‘ın haberine göre Apple, 2024 yılına kadar bir binek araç üretiminin yanı sıra otonom sistemler ve “çığır açacak bir pil teknolojisi” geliştirmek için çalışıyor. Haber, hepsinin nasıl bir araya geldiği konusunda herhangi bir bilgi vermiyor. Tüm bu teknolojilerin Apple’ın yapmayı umduğu ve Apple Car olarak nitelendirilen ilk binek araca gireceği net değil. Ancak Apple’ın daha önce bir kez ilgilendiği otomobil üretme planlarını kapattıktan sonra yeniden araç üretimini düşündüğünü görüyoruz.

Apple’ın 2015 yılında da bir otomobil geliştirdiğine dair söylentiler vardı. Ancak 2016’da, o zaman çıkan haberlere göre, eksiksiz bir otomobil geliştirilmesi projesi rafa kaldırıldı. Apple’ın ekibi otomobil üreticilerine lisansı verilebilecek yazılımlar sağlamaya yeniden odaklandı. Geçen yıl Apple’ın otomobil ekibinden yaklaşık 200 kişi de işten çıkarılmıştı.

Görünüşe göre Apple, bir otomobil üretme fikrini yeniden dikkatine almış gibi görünüyor. Ancak bunun ne zaman (ve hatta olup olmayacağına) dair çok fazla belirsizlik mevcut durumda bulunuyor. Reuters, 2024’ün Apple yapımı bir binek araç için üretim hedefi olduğunu, ancak pandemiyle ilgili gecikmeler nedeniyle “2025’e veya sonrasına” ötelenebileceğini söylüyor. Haber, Apple’ın çabalarını yalnızca otonom sürüş teknolojisine ölçeklendirme şansının hâlâ bulunduğuna da dikkat çekiyor.

Haber, Apple’ın LIDAR sistemleri de dahil olmak üzere kendi kendine sürüş teknolojisinin bazı bileşenlerini sağlamak için üçüncü taraf kuruluşlara güvendiğini söylüyor. Apple’ın pil teknolojisinin, ayrı hücrelere bölmeyerek tüm pil birimine daha fazla kapasite sığdırılmasına olanak tanıyan “tek hücreli” bir tasarıma dayandığı belirtiliyor. Reuters, bunun “potansiyel olarak daha uzun bir menzil” ve daha düşük maliyetler sağlayabileceğini dile getiriyor.

Apple ise konuyla ilgili olarak herhangi bir yorumda bulunmadı.

Apple kendi kendine giden bir otomobil üretmeyi planlıyorsa, bu otomobilin yola çıkmadan önce yasal engellerle karşılaşabileceği belirtiliyor. Günümüzde gerçek anlamda kendi kendine giden araçlar mevcut değil, ancak Tesla örneğinde olduğu gibi bazı otomobiller, belirli durumlarda sürüş için belli bir derece gelişmiş sürücü yardımı sunuyor.

Bu ayın başlarında Apple, sürücüsüz otomobil projesinin kontrolünü şirketin yapay zekâ yöneticisi John Giannandrea‘ya devretmişti. Giannandrea, daha önce Google’da arama ve yapay zeka yöneticisi olarak çalıştıktan sonra, 2018’de Siri’de çalışmak üzere Apple’a gelmişti.

Daha bir önceki gün, Tayvan’daki Economic Daily News‘te yayınlanan bir başka haber, Apple yapımı bir arabanın, eğer doğruysa, şaşırtıcı derecede iddialı bir zaman diliminde, 2021’de piyasaya sürülebileceğini öne sürmüştü. MacRumors’a göre, 2018 yılında güvenilir Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2023 ile 2025 arasında bir otomobilin piyasaya sürüleceğini öngörmüştü. Ancak genel olarak izlenim, Apple’ın gerçek bir Apple Car üretiminden ziyade son birkaç yıldır sürücüsüz teknolojiye odaklandığı yönünde.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER