Teknoloji

Apple Self Servis onarım programını Avrupa’da başlattı

apple self service repair

Apple’ın Self Service Repair programı, müşterilerin iPhone’larını veya MacBook’larını kendi kendilerine tamir etmelerine izin veriyor ve bu yılın başlarında ABD’de açılmıştı. Şirket bugün itibarıyla söz konusu programın Avrupa’da da başlatıldığını duyurdu. Bugün yapılan açıklamaya göre, orijinal Apple parçaları, araçları ve kılavuzları bugün itibarıyla Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık’taki müşterilere kendi onarımlarını yapmaları için sunuluyor.

Yedek parçalar, Apple’ın Self Service Repair web sitesinde yer alıyor. Sağ üst köşeden ülke seçildikten sonra mevcut parçalar görüntüleniyor. Hizmetin bu yılın başlarında ABD’de kullanıma sunulmasıyla birlikte, müşteriler onarımları gerçekleştirmek için aletleri doğrudan satın almak yerine kiralayabilir hâle gelmişti. Üstelik değiştirilen parçaları yenileme veya geri dönüşüm için Apple’a göndererek indirim alma imkanları da sunulmuştu.

Self Servis onarımları destekleyen cihazlar arasında iPhone 12 ve 13 serisi, iPhone SE 3. Nesil ve Apple işlemcili MacBook dizüstü bilgisayarlar bulunuyor. Yakın zamanda piyasaya sürülen iPhone 14 cihazları için destek henüz sunulmuyor gibi görünüyor. Hizmet aracılığıyla, şirketin yetkili onarım sağlayıcıları ağıyla aynı fiyata satılan resmi onarım kılavuzlarının yanı sıra 200 ayrı parça ve araç mevcuttur.

Apple’ın Self Service Repair programı ilk olarak geçtiğimiz ayında ABD’de kullanıma sunulmuştu. Bu, geçmişte müşterilerinin kendi cihazlarını onarmasına izin verme konusunda isteksiz olan bir şirket için büyük bir değişime işaret ediyordu. Şirket 2019’da bağımsız tamir atölyeleri için tasarlanmış bir programı başlatmadan önce, orijinal parçaların bulunabilirliğini yetkili servis sağlayıcılarla sınırlıyordu.

Ne var ki, müşterilerin kendi cihazlarını tamir etmelerine izin verilmesi, uygun donanıma ve tecrübeye sahip bir tamir teknisyeninin yakınında bulunmayan kişiler için önemlidir. Bu da cihazları daha uzun süre kullanılabilir durumda ve dolayısıyla çöp kutusundan uzakta tutar. Apple’ın COO’su Jeff Williams, “Bir onarım gerektiğinde, müşterilerin güvenli, güvenilir ve güvenli onarım için birçok seçeneğe sahip olmasını istiyoruz.” dedi. “İşte bu nedenle, müşterilerimize orijinal Apple parçalarına, araçlarına ve kılavuzlarına doğrudan erişim sağlayan Self Service Repair’ı Avrupa’da başlatmaktan heyecan duyuyoruz.”

Self servis onarımlar artık birkaç Avrupa ülkesinde mevcut olacak olsa da, Apple’ın basın açıklaması insanları mümkün olan yerlerde profesyonel bir hizmet kullanmaya yönlendiriyor. Şirket, programın elektronik cihazları onarmanın karmaşıklığı konusunda deneyimli müşteriler için tasarlandığını belirtiyor ve orijinal Apple parçalarını kullanan sertifikalı teknisyenlere sahip profesyonel bir onarım sağlayıcısını ziyaret etmenin, onarım yaptırmanın en güvenli ve en güvenilir yolu olduğunu belirtiyor.

Apple, müşterilerin kendi tüketici elektronik cihazlarını tamir etmelerini kolaylaştırmak için son yıllarda politika değiştiren birkaç şirketten biridir. Google, Samsung ve hatta Valve kendi onarımlarını yapmak isteyen kişilere yedek parça sağlamak için kendin tamir et uzmanı olan iFixit ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER