Teknoloji

Apple’ın gelecek donanım hamlesi kendi MicroLED ekranlarını geliştirmek olabilir

apple m4 mac

Apple, Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, iPhone ve Apple Watch gibi cihazlarda kullanmak üzere kendi şirket içi MicroLED ekranlarını tasarlamak için çalışıyor. Habere göre, söz konusu ekranlar yaklaşık beş yıllık planlama ve geliştirme çalışmalarının ardından önümüzdeki yıl cihazlarda yer almaya başlayabilir.

Şu anda Apple, çeşitli tedarikçiler tarafından tasarlanan ve üretilen ekranları kullanıyor. iPhone 14’lerde yer alan OLED panellerin Samsung, LG ve BOE tarafından üretildiği belirtiliyor. Gurman’a göre, Apple muhtemelen ekranlarını yine başka şirketlere ürettirecek, ancak bunlar Apple’ın tasarımlarını ve teknik özelliklerini temel alacak.

Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda Intel’i bırakan ve kendi çip tasarımlarına geçiş yapan ve muazzam derecede performans ve pil ömrü avantajları elde eden şirket, şimdi ekran tarafında da benzer bir harekete girişiyor. Söz konusu Apple M işlemcilerinin üretimini fiilen TSMC üstleniyor, ancak tasarım üzerinde tam kontrol Apple’a ait durumda bulunuyor.

Haber, Apple’ın MicroLED ekranlarını ilk olarak Apple Watch’ta, muhtemelen 2024 gibi erken bir tarihte, şu anda sahip oldukları OLED ekranların yerini alacak biçimde piyasaya sürmesinin beklendiğini söylüyor. MicroLED’in zorluklarından birinin onu küçültmek olduğu göz önüne alındığında, bu iddialı bir hedef gibi görünüyor. Şu anda bu teknolojiyi kullanan tek gerçek ticari ürün, The Wall gibi Samsung’un devasa TV’leri oluyor. Ancak Apple’ın bu hamleyi bir süredir planladığı bildiriliyor.

Bloomberg 2018 yılında, şirketin özellikle Apple Watch için kendi bünyesinde bir ekran teknolojisi geliştirdiğini bildirmişti. Ayrıca şirket, 2014’te LuxView adlı bir microLED şirketini satın almıştı. Geçen yıl da, şirketin AR gözlüğü için ultra ince mikro OLED ve MicroLED ekranlar üzerinde çalıştığını duymuştuk.

Görünüşe göre Apple, şirket içi çip geliştirme çalışmalarında yaptığına benzer bir şey yapmaya çalışıyor gibi görünüyor. Öncelikle dar kapsamda bir ürünle başlayıp bunu diğer ürünlere yayılacak şekilde ölçeklendiriyor. Bloomberg’e göre, Apple’ın kendi tasarımı ekranlarına iPhone’larda yer vermesi ise yıllar alacak.

Öte yandan Gurman, ekran analisti Ross Young’ın daha önceki bir iddiasını destekleyerek, Apple’ın 2025 yerine 2024’te Apple Watch’u MicroLED ekranla birlikte getirebileceğini öne sürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER