Manşetler

Apple iPhone satışları artmamasına rağmen gelirini yükseltmeyi başardı

apple iphone x iphone 8 plus

Apple iPhone satışları bir yıl önceye kıyasla değişim göstermemesine rağmen, telefon satışlarından elde ettiği geliri yüzde 29 oranında artırmayı başardı. Mali yılının dördüncü çeyreğine ait finans raporunu açıklayan şirket, 62.9 milyar dolarlık toplam gelir hedefini de tutturdu.

Apple bir önceki yılın aynı dönemini 52.5 milyar dolar gelirle tamamlamıştı. Cupertino merkezli şirket, hem satış geliri hem de kârıyla Wall Street’teki beklentilerin üstüne çıkmayı da başardı.

Apple’ın mali yılının dördüncü çeyreği, eylül ayıyla birlikte sona ermişti. Dolayısıyla yeni iPhone Xs ve iPhone Xs Max‘in satışlarının ilk iki haftalık etkisi sonuçlara yansıyor. Ekim ayında piyasaya çıkan iPhone XR‘ın ise sonuçlar üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. iPhone satışlarındaki büyüme yavaşlasa da, iPhone’ların ortalama satış fiyatının 793 dolara yükselmesi sayesinde işler Apple adına yolunda gitmeyi sürdürüyor. Bir önceki çeyrekte ortalama iPhone satış fiyatı 724 dolar seviyesindeydi.

Ortalama iPhone satış fiyatındaki artış, Apple‘ın fiyat artırma stratejisinin işe yaradığını gösteriyor. Cupertino merkezli şirket, ilk olarak iPhone X ile birlikte ABD’de 1000 doların üzerinde satılan bir telefonu portföyüne eklemişti. Apple’ın pahalı telefon satma stratejisi bu yıl tanıttığı en yeni modelleriyle de devam ediyor. ABD’de iPhone XR 749, iPhone Xs 999 ve iPhone Xs Max‘te 1099 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Şirket, bu yılki iPhone etkinliğinin ardından 399 dolarlık iPhone SE‘nin satışlarını da durdurmuştu.

Apple hafta içinde düzenlediği etkinlikte yeni iPad Pro modellerini ve yeni Mac‘leri tanıtmıştı. Yenilenen MacBook Air‘in ABD’deki başlangıç fiyatı 999 dolardan 1199 dolara çıkarken, Mac Mini‘nin de başlangıç fiyatı 499 dolardan 799 dolara yükseldi. Apple Pencil 2‘nin ABD satış fiyatı da 99 dolardan 129 dolara çıktı. Yenilenen Smart Keyboard ise 179 dolar karşılığında satılıyor. Trump yönetimi tarafından uygulanan ekstra gümrük vergileri nedeniyle Apple Watch ve AirPods gibi ürünlerin de ABD’deki satış fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Apple‘ın AppleCare, iCloud ve Apple Music‘i de çatısı altında barındıran Servisler biriminin gelirleri de 10 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. iPad satışları da bir önceki çeyreğe göre düşerken, temmuzda tanıtılan yeni MacBook Pro’nun ardından Mac satışlarında yüzde 42’lik bir artış kaydedildi.

Apple yeni mali yılının ilk çeyreği için çıtayı yükseğe koyuyor. Başarılı bir çeyrek geçirmeyi bekleyen şirket, üç aylık dönemi 89 ila 93 milyar dolar arası bir gelirle tamamlamayı öngörüyor. Apple’ın bir önceki mali yılın ilk çeyreğindeki geliri 88.3 milyar dolar olmuştu.

Apple iPhone satış rakamlarını açıklamayacak

Apple iPhone, Mac ve iPad satış rakamlarını önümüzdeki dönemden itibaren açıklamayacağını duyurdu. Şirket bu kararı, söz konusu sayıların gerçek satış performansını yansıtmadığı gerekçesiyle aldığını belirtti. Kesin satış rakamlarının açıklanmayacak olması, bundan böyle söz konusu ürünlerin ortalama satış fiyatını hesaplamanın zorlaşacağı anlamına geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER