Manşetler

İşte yepyeni iPad Pro: Face ID, USB-C, daha ince ekran çerçevesi

ipad pro 2018
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Aylar süren dedikoduların ardından Apple tamamen yeniden tasarladığı iPad Pro‘yu tanıttı. Yenilenen iPad Pro; Face ID, USB-C portu ve selefinden çok daha güçlü teknik özelliklerle birlikte geliyor.

Önceki yıllarda olduğu gibi, yeni iPad Pro’nun iki farklı ekran seçeneği bulunuyor, ancak bunlardan biri eskisine göre daha büyük. iPad Pro’nun 11 inç ve 12.9 inç ekran seçenekleri yer alıyor.

Bu, Apple’ın ana ekran düğmesine yer vermediği ilk iPad modeli de oluyor. Böylelikle Apple ekranı dikey yönde uzatıp daha yoğun bir görsel deneyim sunuluyor. Çerçeveler dört kenarda iyice inceltilmiş. iPhone XR’da olduğu gibi, Apple bu ekranı da Liquid Retina Display olarak adlandırıyor.

iPad Pro’larda kaldırılan bir unsur daha var, o da kulaklık jakı. Cihazın herhangi bir kenarında kulaklık jakı görünmüyor. Bu da kullanıcıların kablolu kulaklıklarla müzik dinlemek için USB-C kulaklık adaptörüne ihtiyaç duyacakları anlamına geliyor.

Her iki iPad Pro modeli de ilk kez iPhone X’da gördüğümüz Face ID ve True Depth kamera kurulumuna sahip. Ancak iPhone X, iPhone Xs ve iPhone XR’dan farklı olarak, yeni iPad Pro’da çentik yok. Face ID bileşenleri üst çerçevede bulunuyor. Buna rağmen cihaz yatay tutulduğunda da yüz tanıma sistemi kullanılabiliyor. Face ID’nin gelişi aynı zamanda Memoji ve Animoji’nin de iPad’e gelişi anlamına geliyor.

apple a12x bionic
Görsel: Apple

2018 model iPad Pro’lar Apple’ın yepyeni A12X Bionic yongasıyla birlikte geliyor. Bu yonga set sekiz çekirdekli CPU ve yedi çekirdekli GPU’dan oluşuyor. Böylelikle tek çekirdek performansında yüzde 35, çok çekirdek işlemci gerektiren işlerde de yüzde 90’a varan performans artışı elde ediliyor. GPU tarafında o kadar güçlü ki, Apple’ın belirttiğine göre iPad Pro, Xbox One S seviyesinde grafik performansını daha küçük bir gövde de sunuyor. 1 TB’ye kadar dahili depolama alanı seçenekleriyle geliyor.

Apple, henüz iPhone’larda USB-C portuna geçiş yapmadı. iOS cihazlarındaki geçişi iPad Pro ile başlatıyor. USB-C’yi tablete yerleştirmek, bu cihazı biraz daha fazla şekilde bilgisayar alternatifi hâline getiriyor. Yeni port sayesinde iPad Pro için yeni imkanlar doğuyor. Bunların arasında bağlı bir iPhone’u şarj etmek de bulunuyor. iPad Pro’yu 5K çözünürlüğe kadar destek sunan monitörlere de bağlamak mümkün oluyor.

ipad pro 2018
Görsel: Apple

Yeni iPad Pro’lar dört hoparlörlüyle daha geniş stereo ses aralığını destekliyor. Arkada 12 megapiksel, 4K/60fps video kayıt özellikli kamera bulunuyor. Hücresel bağlantı destekli modeller gigabit LTE desteği de sunuyor. Kutudan 18W şarj adaptörü çıkacak. Apple, pil ömrünün sürekli kullanımda 10 saate kadar çıktığını dile getiriyor.

Öte yandan Apple, iPad Pro ile birlikte kullanılan Apple Pencil kalemi de yeniledi. Apple Pencil’ı Lightning portu üzerinden iPad’e doğrudan bağlama zorunluluğu ortadan kalkıyor. Şimdi Apple Pencil’ı iPad Pro’ya manyetik kuvvet yardımıyla tutturmak ve bu sırada kablosuz olarak şarj etmek mümkün oluyor. iPad Pro’ya Apple Pencil ile tıklattığınızda cihaz anında uyanıyor ve Notlar açılıyor. Ayrıca diğer dokunmatik hareketler arasında üretkenlik uygulamaları içinde araçlar arasında değiştirme yapma ve diğer işlevleri gerçekleştirme de bulunuyor. Bu hareketler üçüncü taraf geliştiricilere de açılıyor.

apple pencil
Görsel: Apple

Öte yandan Apple, eski Smart Keyboard’un yerine Smart Keyboard Folio adlı yeni bir aksesuar sunuyor. Bununla iPad Pro’yu iki farklı yazma açısında oturtabilirsiniz.

ipad pro smart keyboard folio
Görsel: Apple

iPad Pro’nun 64 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB’lık depolama alanı seçenekleri bulunacak. 11 inç iPad Pro’nun yurt dışı başlangıç fiyatı 799 dolar olarak belirlendi. 12.9 inç iPad Pro’nun fiyatı da 999 dolardan başlayacak. 7 Kasım tarihinden itibaren dünya çapında 40’dan fazla ülkede satışa sunulacak. Yıl bitmeden Türkiye’ye de geleceği Apple’ın gönderdiği basın bülteninde dile getiriliyor.

Apple CEO’su Tim Cook, şirketin toplamda 400 milyondan fazla iPad sattığını da söyledi.

İLGİLİ HABERLER