Teknoloji

Apple iPhone’larda yavaşlatma ile ilgili olarak ABD mahkemesiyle uzlaştı

apple iphone

Apple, daha eski iPhone’larda yavaşlatma işlemi uyguladığını kabul etmesinin ardından açılmış olan bir davada, karşı taraf ile 500 milyon dolarlık tazminat doğrultusunda uzlaştı.

Anlaşma kapsamında ABD’deki birçok iPhone sahibi için küçük miktarlarda ödemeler yapılacak. Bununla birlikte uzlaşma dosyasında adı geçen dava üyeleri ve avukatlara daha fazla miktarlarda ödemeler yapılacak. Karar, Apple’ın pil ömrünü uzatmak amacıyla yavaşlattığı ortaya çıkan iPhone 6 ve 7 serisindeki herhangi bir ürünü satın alan tüketicileri kapsayacak.

Bloomberg’in haberine göre, uzlaşma kararı geçtiğimiz cuma günü ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir mahkemede alındı. Karar şu anda en son mahkeme onayını bekliyor. Üzerinde anlaşılması aylar süren bu anlaşma kapsamında 2017 ve 2018 yıllarında açılmış, sonrasında tek bir şikayette birleştirilmiş onlarca toplu dava da sonuca bağlanmış oluyor.

Apple, anlaşma kapsamında olan iPhone’lardan herhangi bir tanesine şu anda sahip olan veya daha önce sahip olmuş kişilere 25 dolarlık ödeme yapacak. Kararda adı geçen davacılara ise 1500 ila 3500 dolar arasında ödeme yapılacak. 90 milyon dolar civarınnda para ise avukatlara ödenecek.

Uzlaşma kapsamında en az 310 milyon dolarlık ödemenin yapılması öngörülüyor. Eğer daha az kişi şikayette bulunsaydı, kişilere yapılan ödeme miktarı daha da artabilirdi. Bunun aksine, eğer ödemeler 500 milyon dolar sınırına aşarsa, her bir iPhone sahibi daha az para alacak.

2017 yılının sonlarında, bazı iPhone kullanıcıları iOS’in, cihazın pili yaşlandıkça işlemci hızını sınırladığını keşfetmişti. Bu durum performansla ilgili olarak görülen sorunların önüne geçmişti, çünkü pilin üzerinde daha az baskı uygulanmasını sağlıyordu. Aksi takdirde iPhone’un kendi kendine kapanması söz konusu oluyordu.

Apple, böyle bir özelliğin var olduğunu açıklamamıştı. Bu nedenle insanlar telefonlarının yaşı geçtikçe basit şekilde yavaşlatıldığını düşünmeye başladılar. Apple, meselenin kamuoyunun dikkatine gelmesinin ardından özür dileyerek iOS’e, kullanıcılara pil ömrü ve performans arasında seçim yapmalarına yardımcı olan bir ayar getirdi. Ayrıca 2018 yılı boyunca eski iPhone’lara pil değişimini indirimli olarak sunmaya başladı.

Davalarda kullanıcılar, cihazlarının yavaşlığından kurtulmak için yepyeni cihazlara yöneldiklerini, bu özelliğin varlığından haberdar olmaları durumunda, pili değiştirme yoluna gidebileceklerini öne sürmüşlerdi.

Fransa ve İtalya’daki yargı kurumları da Apple’ın iPhone’larda uyguladığı yavaşlatmayla ilgili olarak geçtiğimiz hafta kararlar almıştı. Fransa, geçen ay 25 milyon avro ceza kestiğini duyurmuştu. ABD Adalet Bakanlığı da 2018 yılında, bir soruşturma açtığını duyurmuştu.

İLGİLİ HABERLER