Teknoloji

Fransa’dan Apple’a pil cezası

apple covid-19

Apple bundan yaklaşık iki yıl önce iPhone’ların pillerini korumak adına telefonları bilinçli olarak yavaşlattığını kabul etmiş ve özür dilemişti. Bu açıklamanın ardından bazı ülkelerde Cupertino merkezli şirket hakkında bazı soruşturmalar başlatılmıştı. Söz konusu soruşturmalardan biri daha sonuçlandı. Apple, Fransa tarafından iPhone’ların kasıtlı olarak yavaşlatılması gerekçesiyle 25 milyon avro cezaya çarptırıldı.

Fransa adına cezayı ülkenin tüketici hakları komisyonu DGCCRF kesti. Cezayla ilgili olarak yapılan açıklamada, Apple’ın yazılım yoluyla telefonları yavaşlatma konusunda müşterilerini yeterince bilgilendirmediği belirtildi.

DGCCRF, Apple’ın Fransa’da hizmet veren internet sitesinde “İhmal sonucunda yanıltıcı ticari uygulama” nedeniyle suçlu bulunduğunu belirten bir bilgilendirmeye yer vermesine de hükmetti. Kararda şirketin  iOS 10.2.1’den itibaren güncellemelerle iPhone 6, iPhone SE ve iPhone 7 modellerini yavaşlattığı hatırlatıldı.

DGCCRF’nin Apple hakkındaki soruşturması, 2017’nin aralık ayında başlamıştı. Apple aynı ay içinde durumun ortaya çıkmasının ardından kasıtlı yavaşlatma yaptığını kabul etmiş ve müşterilerinden özür dilemişti. Apple’ın özür mektubunda şu ifadeler yer alıyordu: “Bundan yaklaşık bir yıl önce, iOS 10.2.1 ile birlikte iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve iPhone SE modellerinde iş yükünün yükseldiği anlarda beklenmeyen kapanmaları engellemek adına güç yönetiminde bazı değişikliklere gittik. Bu güncelleme sayesinde iOS’in kapanmaları önlemek adına bazı bileşenlerin maksimum performanslarını yönetmesi mümkün hâle geldi. Bu değişiklikler fark edilmemiş olsa da, bazı uygulamaların açılış süreleri biraz daha uzadı ve performansta başka yavaşlamalar da görüldü.”

Apple Fransa tarafından kesilen cezayı “uzlaşma” olarak değerlendiriyor

Apple özür mektubuyla birlikte dünya genelinde 2018 boyunca indirimli pil değişimi imkanı sunmuştu. iPhone’un güç yönetimi sistemini de yenileyen şirket, pil sağlığına dair bilgileri de daha şeffaf hâle getirmişti.

Apple, Fransa tüketici hakları komisyonu tarafından kendisine kesilen cezadan pek şikayetçi görünmüyor. 25 milyon avroluk cezayı bir tür uzlaşma olarak değerlendiren Apple; yaptığı açıklamada, amacının iPhone’ları mümkün olduğunca uzun ömürlü kılmak olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER